Sve žene bi trebalo da se bave borilačkim sportovima, naročito džudom. To je ocijenila mlada reprezentativka Crne Gore u džudou Jovana Peković, koja trenira u nikšičkom klubu „Akademik“. Trenutno je u nikšićkom hotelu „Trim“ sa džudo reprezentacijom na pripremama.

Pred toga što je osvojila brojne medalje može da uskladi obaveze da bude i dobar učenik, šta ne bi uspjela da nije ogromne ljubavi prema džudou.

“Ljubav za džudo mi je prenijela majka, a već 12 godina se bavim ovim sportom. Prve medalje sam osvajala zajedno sa klubom ‘Akademik’, među kojima je i bronza na svjetskom prvenstvu kadeta, srebro na olimpijadi mladih kao i desetak medalja sa drugih takmičenja“, kazala je mlada džudistkinja za naš portal.

 

Selektor reprezentacije Giorgi Petrov, koji trenutno priprema četrdesetak najboljih crnogorskih džudista u svim kategorijama, kazao je da su u našem gradu dosta dobri uslovi za treniranje.

“Pripreme su počele od devetog i traja će do 29. januara, kada će se u Nikšiću održati prvenstvo u džudou, a takmičiće se muška i ženska reprezentacija u svim kategorijama“, kazao je Petrov portalu Mladi Nikšića. On je ranije trenirao reprezentacije Bugarske i Srbije.

Još jedan borac „Akademika“ Nikola Gardašević 15 godina se bavi džudom, a prve treninge i uspjehe je odradio u svom klubu.

Za reprezentaciju se takmiči četiri godine, dok je za najboljeg džudistu Crne Gore proglašen prošle godine. U Beogradu je na takmičenju „European Cup“ osvojio bronzu, a peto mjesto osvojio je na svjetskom takmičenju u Izraelu.

  

„Iako su pripreme teške – dva do tri treninga dnevno, nađem vremena i za fakultet i društvo“, istakao je Gardašević.
Mlada i simpatična džudistkinja Jovana Nikić poćela je da se bavi džudom nakon što je napustila karate, a trenutno trenira u drugom nikšićkom klubu „Onogošt“.

„Ovaj sport sam počela da teniram prije četiri ipo godine i za to vrijeme sam uspjela da ostvarim dobre razultate na raznim takmičenjima gdje sam osvajala prva mjesta“, kazala je ova mlada Nikšićanka.

Džudisti su bili raspoloženi za priču sa novinarima našeg portala, a Nikićeva je kazala da su Crnogorci trenutno najbolji džudisti na Balkanu, dok su visoko rangirani i na teritoriji Evrope.

Međutim, ako su naši džudisti najbolji u Crnoj Gori, da se zaključiti da su Nikšićani prvaci Balkana u ovom borilačkom sportu.