Mladi Nikšića

Uloga medija u razvoju demokratskog društva nezamjenjiva je i vlasti su dužne da svim medijima i novinarima obezbijede uslove za slobodan rad, bez pritisaka i bilo kojeg oblika cenzure.

To je ocijenila saradnica na programima u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Svetlana Pešić povodom Dana novinara Crne Gore.

“Izazovi sa kojima se mediji suočavaju u Crnoj Gori dovode do toga da je javnost sve više lišena nepristrasnih informacija, a zaposleni u medijima nalaze se u sve težoj ekonomskoj situaciji”, navodi Pešićeva u saopštenju za medije.

Podsjetila je na sve teži položaj novinara i nezavisnih medijskih kuća u Crnoj Gori, kao i na nezainteresovanost vlasti da doprinesu stvaranju povoljnog ambijenta za razvoj medija.

Posljednih godina su, smatra ona, drastično otežani uslovi rada novinara i posljedični odlazak mnogih iz ove profesije zbog loših primanja, a što sve ima svoj izraz i u padu profesionalnosti izvještavanja.

Tvrdi da i posljednje istraživanje CGO-a “Jednake šanse za sve medije” pokazuje da finansiranje medija iz javnih fondova u Crnoj Gori ostaje neregulisano, nekontrolisano i netransparentno, a da potrebne zakonske intervencije nijesu napravljene.

Pešićeva je dodala da institucije u Crnoj Gori i dalje ne iznose podatke o ukupnom iznosu državnog novca koje godišnje izdvajaju za oglašavanje, reklamiranje ili finansiranje medija po drugim osnovima, niti bilo koja institucija kontroliše način na koji se raspodjeljuju i troše ova budžetska sredstva.

“Konačno, nadležne institucije ne pokazuju interesovanje za rješavanje ovog problema, iako se ono tretira sa ozbiljnom pažnjom od zainteresovane međunarodne zajednice. Ovo istraživanje godinama ukazuje da država vrši neprimjeren uticaj na medijsko tržište, kroz netransparentna i selektivna finansijska izdvajanja javnih sredstava, putem oglašavanja i reklamiranja, ali i druge vidove finansiranja medija”, smatra Pešić.

Ona je podsjetila da je Freedom House u svom prošlogodišnjem izvještaju o slobodi medija Crnoj Gori dodijelio ocjenu 41, prema kojem Crna Gora spada u djelimično slobodne države kada je riječ o slobodi medija, s tim da je pogoršala ocjenu iz 2015. godine.