https://mladiberana.me/sladakovic-naredne-sedmice-cemo-zahtijevati-otvaranje-basti-lokala/

NVO Ugostitelji Crne Gore saopštila je danas da je razočarana potezom Vlade da ne odgovori na zahtjeve koje su prošle srijede predočili potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću.

“Kao odgovorna organizacija koja shvata ozbiljnost epidemiološke situacije donijeli smo odluku da ne oraganizujemo najavljene proteste jer bismo njima dodatno pogoršali epidemiološku situaciju, a samim tim poslali ružnu sliku o Crnoj Gori kao turističkoj destinaciji, što bi se odrazilo i na manji broj turista. Odluka da trenutno ne organizujemo proteste ne znači da smo odustali od svojih zahtjeva. Međutim, iznenađeni smo ponašanjem Vlade što se nije udostojila da odgovori na apel 25.000 ljudi koji rade u sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva, a koji su zbog trenutne situacije na rubu egzistencije”, navode u toj organizaciji.
Ugostitelji Crne Gore apeluju na Vladu da uključi ugostiteljski sektor u proces donošenja kako epidemioloških, tako i mjera podrške tom sektoru koje su neophodne kako bi brojni ugostiteljski objekti “preživjeli” sezonu.
Kako bi ublažili brojne negativne efekte po ugostiteljski sektor pozvali su nadležne da hitno ublaže epidemiološke mjere koje se odnose na taj sektor i to:
Dozvoliti rad ugostiteljskih objekata do 23 sata,
Dozvoliti da u unutrašnjosti lokala sjede dvije osobe za stolom, a četiri u baštama lokala,
Smanjiti poresko opterećenje u korist zaposlenih na zarade manje od 500 eura,
Dozvoliti moratorijum na kredite zaposlenih u ugostiteljstvu.
“Očekujemo da će Vlada uvidjeti alarmantnost situacije i da će napokon pokrenuti dijalog sa akterima iz ugostiteljskog sektora u cilju prevazilaženja krize”, poručuju iz NVO ”Ugostitelji Crne Gore”.
Izvor: CDM