ucg

Projekat, u kojem je Univerzitet Crne Gore partner, selektovan je za finasiranje od Frankofonske univerzitetske agencije, na čiji poziv se prijavilo skoro 2.000 projekata, piše UCG.

Odabran kao prvi među osam projekata regiona Balkana, nosi naziv “Ulaganje u studentske zajednice u borbi protiv COVID-19: Vrednovanje doprinosa tri univerziteta – Neposredni društveni uticaj (COVINVEST )“.

Projekat je nastao kao rezultat saradnje Univerziteta Crne Gore i Univerziteta Azurne obale iz Nice, kroz aktivnosti Balkanskog Instituta za nauku i inovacije – BISI. Pridruženi partneri su Crnogorska sportska akademija i Sveučilište u Mostaru-Fakultet prirodoslovno matematičkih i odgojnh znanosti, dok je na Univerzitetu Crne Gore nosilac projekta Fakultet za sport i fizičko vaspitanje.

“Partnerstvo koje će se realizovati u okviru ovog projekta je partnerstvo s ciljem zadovoljavanja trenutnih potreba. Ovim projektom će se u značajnoj mjeri poboljšati saradnja Univerziteta Crne Gore i Univerziteta Azurne obale”, naglasio je direktor BISI prof. dr. Srđan Redžepagić.

On je dodao da je ovaj projekat namijenjen razvoju rješenja s neposrednim tehnološkim i socijalnim učinkom populacije suočene s poteškoćama uzrokovanim pandemijom COVID-19. Učesnici projekta su, kako navodi, studenti i mladi istraživači.

Kako je saopšteno iz Univerziteta CG, cilj projekta je realizovati dugoročnu studiju o razvoju inovativnih inicijativa i prilagođenih ekosistema s trenutnim uticajem virusa COVID-19, u trima zemljama: Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Francuskoj.

Ovaj projekat treba da doprinese odgovorima na pitanje kako da se privrede i stanovništvo nose s poteškoćama uzrokovanim pandemijom COVID-19, prije svega u oblasti fizičke aktivnosti i sporta.

Istraživački timovi partnerskih institucija će u narednom periodu realizovati aktivnosti na projektu.

Naziv projekta na francuskom jeziku je “L’investissement des communautés étudiantes dans la lutte contre le COVID-19 : Valorisation de l’apport des 3 universités – Impact social immédiat (COVINVEST)“.

loading…