Učenici sedmih razreda OŠ “Luka Simonović” u pratnji odjeljenjskih starješina Milijane Minić, Nade Orbović i Olivere Đurović, nastavnika matematike Luke Šipčića, asistenata u nastavi Milice Vujović i Ivana Draškovića u periodu od 06. do 08. novembra 2023. godine, će boraviti na Cetinju u okviru projekta “Čas istorije u Prijestonici: Cetinje – jedna priča”.

Cilj ovog projekta je razvijanje pozitivnog odnosa kod djece prema sopstvenoj državi i njegovanje demokratskih i građanskih vrijednosti Crne Gore, kroz uvezivanje kulturno-istorijskog bogatstva prijestonog Cetinja u obrazovni sistem. Program se realizuje posjetom kulturno-istorijskim znamenitostima i nacionalnim parkovima, sa osmišljenim predavanjima i radionicama prikladnim uzrastu učenika, uz zabavno-rekreativni segment (kviz znanja).

U okviru programa, učenici su obišli kulturno-istorijske spomenike: Cetinjski manastir, Dvor kralja Nikole, Biljardu, reljef Crne Gore, Muzej novca, Vladin dom, Plavi dvorac, zgrade Ruskog, Engleskog, Turskog, Srpskog, Bugarskog, Njemačkog, Grčkog, Francuskog, Italijanskog i Austrougarskog poslanstava, Rijeku Crnojevića, Obodski grad i ostatke crkve u kojoj je radila štamparija Crnojevića. Tokom razgledanja, sa učenicima su boravili turistički vodiči – animatori, koji su im iznijeli istorijske činjenice i zanimljivosti.
U okviru ekološkog dijela, učenici će se upoznati sa biljnim i životinjskim svijetom NP „Lovćen“ i NP „Skadarsko jezero“, a kroz ekološke radionice organizovane na Ivanovim koritima i osnovnim pravilima očuvanja životne sredine.

U popodnevnim i večernjim časovima, uz pomoć vodičkog-animatorskog tima, organizovana su zanimljiva sportska takmičenja, tematske žurke…

“Ovaj projekat će omogućiti učenicima lijepo druženje, kao i želju za ponovnim okupljanjem na Ivanovim Koritima i učestvovanjem u realizaciji nekog novog projekta”, saopštili su na zvaničnoj stranici Škole.