Poljoprivrednim proizvođačima zahtjevi koje su dostavili u utorak Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivede nijesu ispunjeni, pa će oni u znak protesta u ponedjeljak, kako su najavili, traktorima i cistijernama doći ispred zgrade Skupštine u 12 sati.

Kako je Pobjedi kazao Željko Radič iz Udruženja poljoprivrednika, od Ministarstva unutrašnjih poslova su na njihov zahtjev dobili dozvolu da dođu ispred Skupštine s traktorima i cistijernama.
Iako su najavili da će prosuti stajnjake ispred zgrade Vlade, rekli su da će naknadno odlučiti o tome, jer bi to, ipak, bilo remećenje javnog reda i mira.
Od policije su, kako je istakao, dobili odobrenje da mogu preko mosta Milenijum jednom trakom, kako se ne bi remetio saobraćaj, dovesti svoje traktore ispred Skupštine.
“Veliki broj naših kolega doći će iz Nikšića, Danilovgrada, Zete, a imamo obećanja da će doći i iz Mojkovca, Kolašina…”, kazao je Radič.
Podsjeća da je više od 30 poljoprivrednih proizvođača i stočara iz Crne Gore u utorak zatražilo od Vlade da im iz rezerve budžeta izdvoji po pet centi po litru proizvedenog mlijeka od početka godine do stabilizacije tržišnih cijena, kao i ostavku ministra poljoprivrede Aleksandra Stijovića.
Oni su u Podgoricu stigli u kolonama na traktorima i zaustavili se ispred Ministarstva poljoprivrede kako bi predali svoje zahtjeve.
Tvrde da sadašnja cijena mlijeka ne može da podmiri velike izdatke za uzgoj stoke jer je cijena koncentrovane hrane trenutno 40 centi, a gornja granica rentabilnosti je 30 centi.
Rašo Miljanić, jedan od stočara, kazao je novinarima da od 1. februara konstantno ponavljaju zahtjeve upućene Vladi, ali da nemaju nikakvog odgovora.
“Tražimo po pet centi po litru mlijeka otkupljenog i prerađenog. Naši su zahtjevi urgentni. Od danas, 22. juna, i gorivo je poskupilo tri centa što nam je svakodnevno veliki trošak i za spremanje hrane i za prikolice koje svakodnevno rade”, pojasnio je on.
Zbog toga traže povraćaj akcize na gorivo po hektru za sve obrađene površine u Crnoj Gori, uključujući i pokošene površine. Zahtijevaju i rješavanje viškova crnogorskih sireva kako bi otkup kozjeg i ovčjeg mlijeka mogao da počne od 1. juna.
Od Vlade traže i pisanu garanciju da će im poboljšati pozicije za prodaju prozvoda kod trgovačkih lanaca i hotela. Zahtjev im je i smanjenje uvoza proizvoda koje crnogorska poljoprivreda proizvodi u potrebnim količinama.
Ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović je na posljednjoj sjednici KEP-a uputio dodatni apel Ministarstvu finansija kako bi se što urgentnije pružila podrška poljoprivrednom sektoru iz budžetskih rezervi zbog nastale situacije na tržištu. U Stijovićevom resoru su povodom aktuelnog problema poremećaja na tržištu nastalog povećanjem cijene stočne hrane kazali da čvrsto stoje u namjeri da pomogu poljoprivrednim proizvođačima, te da u tom cilju preuzimaju sve aktivnosti kako bi pomogli i pružili podršku radi obezbjeđivanja održivosti ovog sektora.