Ogledni čas iz istorije na temu: Nastanak i razvoj Antičkog Rima, održala je profesorica Marija Vujošević, u nikšićkoj Gimnaziji.

 

Profesorica je napravila uvod o Rimu u doba braće Grah, borbi optimata i populara, uvela učenike u uloge. Sve je praćeno power point prezentacijom.

Glavni dio časa imao je za cilj da učenici preuzmu različite uloge :

U I sceni učenik čita Proglas Kornelija Sule o proskripcijama;

II Scena Dijalog Cezara i njegove majke Julije;

III scena-Razgovor Sule i senatora;

IV scena-Sula, Gnej Pompej i Cezar;

V scena-Kleopatra i Cezar;

VI scena Marko Antonije i prorok;

VII scena -Ubistvo Cezara;

 

Na zanimljiv način, kroz različite uloge, učenici su pokazali dobro znanje iz ove oblasti, ali i veliki stepen saradnje u grupi.

 

U završnom dijelu časa učenici su dali osvrt na aktivnosti, kao i na to koliko im kreativno učenje i sloboda kritičkog promišljanja o istorijskim činjenicama može olakšati rad i učiniti ga zanimljivijim i pristupačnijim.

Predstavili su svoj doživljaj Istorije kao nauke, te njenu neraskidivu vezu sa ostalim naukama. Istaknut je značaj korelacije među predmetima koji osnažuje stav učenika ka spajanju sadržaja iz više predmeta.

 

Času su prisustvovali: pomoćnica direktora škole Slobodanka Žižić , pedagoškinja škole Marica Ognjenović i profesori istorije: Veselinka Vućić, Dragana Raičević i Zvonko Femić.