U Crnoj Gori je tokom ove godine, zaključno s jučerašnjim danom, registrovano troje oboljelih od mišje groznice, saopštio je Marjan Bakić iz Instituta za javno zdravlje IJZ.

On je u Jutarnjem programu TVCG rekao da te brojke nijesu alarmantne, te nema mjestu strahu od epidemije.
Pojašnjava da se bolest javlja svake godine u Crnoj Gori sporadično, a rjeđe u vidu epidemija.
“Epidemije se javljaju kad je brojnost glodara povećana, a na to utiču neki ekološki činioci, kao što su klimatski i prehrambeni”, kaže Bakić.
Broj oboljelih se, kako je rekao, od 2010. do 2020. godine kretao u rasponu od jednog do deset godišnje, sa izuzetkom 2014. godine kada su registrovana 43 slučaja.
“Ove godine, zaključno sa jučerašnjim danom, bilo je troje oboljelih. To nije strašno”, rekao je Bakić.
Rekao je da opasnost od bolesti najviše prijeti sjevernom dijelu zemlje, dok je njena pojava rjeđa u centralnom i južnom predjelu.
“Bolest se registruje u periodu od maja do oktobra, najčešće u ljetnjim mjesecima, jer veliki broj ljudi tada boravi u prirodi i na otvorenom”, pojasnio je Bakić.
Govoreći o simptomima, on kaže da bolest počinje naglo sa visokom temperaturom do 40 stepeni.
“Vrijeme inkubacije je od tri do 45 dana, a najčešće se dešava od dvije do četiri nedjelje. Temperatura je praćena bolovima u zglobovima, malaksalošću, dijarejom”, rekao je Bakić, navodeći da dolazi do smanjene funkcije bubrega, otežanog mokrenja, krvavljenja…
Većina oboljelih prođe s lakšom kliničkom slikom, ali može biti i sa teškom formom bolesti i smrtnim ishodom.
Pojasnio je i da se bolest ne prenosi s čovjeka na čovjeka.