sanja-medenica

U Crnoj Gori trenutno je oko 207 ljudi u samoizolaciji, ali taj broj se stalno mijenja.

Dr Sanja Medenica iz Operativnog štaba za praćenje epidemiološke situacije u turističkoj sezoni gostujući u Bojama jutra rekla je da se testiraju sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim od koronavirusa.

Prema njenim informacijama, četiri osobe koje su trenutno na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Crne Gore su u stabilnom stanju. Dvoje pacijenata ima preko 70 godina, i u većem su riziku zbog hroničnih bolesti, dvoje mlađih su rođeni 1989. i 1978. godine.

Medenica kaže da su trenutno epidemiološke službe na terenu u Rožajama i na Cetinju.

Zbog nove epidemiološke slike maske su opet obavezne na svim javnim mjestima.

“Obaveza preduzetnika na malo je da svi zaposlenima obezbijede maske, u kozmetičkim i frizerskim salonima, zaposlenima u kockarnicama, kladionicama, bankama, pošti, bibliotekama, galerijama, u javnom prevozu, taksiju, u javnom sektoru”, dodala je Medenica.

S obzirom da se sa dolaskom turista povećava i rizik širenja virusa Medenica kaže da su napravili “draft” plana kako da reaguju u tom slučaju.

“U draft verziji je predviđeno da, u slučaju da se turista zarazi u Crnoj Gori, tu će se i liječiti kao i naši građani. U hotelu će biti osoba kome će se turista obratiti ukoliko ima simptome virusa, napravljen je put ko se kome i gdje javlja. Za privatni smještaj vlasnici će biti obavezni, da ukoliko njegov gost ima respiratorni problem prijavi slučaj. Imaće sve informacije kome šta i gdje treba da se javi”, rekla je Medenica.

Kako kaže, ovo je samo verzija drafta o kojoj će javnost biti detaljno obaviještena u narednim danima.

Danas će se održati sjednica NKT, nakon čega će građani biti obavješteni o mjerama.

“Moramo da nastavimo da radimo kao na početku prvog epidemiološkog talasa. Uvijek sam na oprezu, znamo kako za trenutak može da se promijeni situacija. Prevetivne mjere su veoma značajne. Higijena, maske i distanca obavezna“, poručila je Medenica.