sudjenje joanikiju

Suđenje Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i osmorici sveštenika odloženo je za 16. jul. Oni su okrivljeni za kršenje zdravstvenih mjera o sprečavanju širenja zaraznih bolesti zbog litije, koja je na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja, održana u Nikšiću.

Prvo ročište glavnog pretresa nije održano zato što se jedan od okrivljenih, sveštenik Slobodan Jokić nalazi na banjskom liječenju zbog zdravstvenih problema, koje je ranije imao, a koji su pogoršani situacijom koja se dešavala prilikom hapšenja, saslušanja u Tužilaštvu i zadržavanja.

U znak podrške vladici i sveštenstvu ispred suda se sabrao veliki broj sveštenika, ali i naroda koji skandira “ustala je Crna Gora, svetinja se braniti mora”.

Vladika Jonikije i sveštenici su prethodno u Sabornoj crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću služili Svetu arhijerejsku liturgiju.

Joanikiju i osmorici sveštenika nikšićkog Sabornog hrama: Slobodanu Jokiću, Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću se stavlja na teret krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do godinu.

Sudski postupak vodi sudija Igor Đuričković.