Murali u čast mitropolita crnogorsko-primorskog, G. Amfilohija oslikani su u Prijedoru, Foči i Nevesinju u Republici Srpskoj, i u Nišu u Srbiji. U Beogradu su nedavno navijači Crvene zvijezde posvetili posebnu koreografiju pred utakmicu ovog kluba.

“Uvijek kad je trebalo stizao si prvi, gladnom dao hljeba, ranjenome krvi, glasi poruka, uz lik preminulog Mitropolita, na jednom od murala”.

Svi oni su, umjetnici i navijači, na sebi svojstven način potrudili se da odaju počast preminulom mitropolitu.

Na muralu u Prijedoru mitropolita grli malo dijete, što, zapravo na pravi način oslikava karakter ovog naizgled strogog čovjeka koji je obožavao mališane.

Igrom slučaja, mural je urađen na osnovu fotografije sina crnogorskog političara Marka Milačića i pokojnog vladike.

Time se pohvalio i lider Prave Crne Gore na svom Fejsbuk nalogu.

“U Prijedoru osvanuo veličanstveni mural posvećen mitropolitu koji su naslikali Steva Šeatović i Miloš Bajić. Iako nije važno ko je na slici sa Mitropolitom, ipak sam ponosan što je inspiracija fotografija mog sina Vuka sa našim Đedom”, dodao je Milačić.

Podsjetimo, pokojni mitropolit Amfilohije je krstio Marka Milačića i njegove sinove.

Mural sa likom mitropolita Amfilohija naslikan je i u Foči, u naselju Samoborska. Autor je fočanski slikar Vladimir Milanović Čaka.

“Mladi naselja Samoborska još su jednom osvjetlali obraz Foče. Zaista dostojanstven način da se put neba isprati Vladika Amfilohije”, navodi se između ostalog u objavi.

Na zidu trafoa pored ograde Osnovne škole “Branko Miljković” u Nišu osvanuo je mural sa likom mitropolita. Autor murala je akademski slikar Sava Mišić. Mural je nastao na inicijativu mladih – udruženja Radne akcije Delijski Vis i volontera Udruženja Srbi za Srbe.

“Smatramo da i u Nišu treba da postoji mural preminulom mitroplotu koji je ostavio dubok trag u našoj istoriji i u pravoslavlju. Ovo je samo mali gest kojim želimo da mu se odužimo za sve što je za života uradio za očuvanje srpstva”, poručuju oni.

U centru Nevesinja oslikan je mural posvećen nedavno preminulom mitropolitu.

Uz lik mitropolita Amfilohija ispisano je:

“Uvijek kad je trebalo stizao si prvi, gladnom dao hljeba, ranjenome krvi”.

Navijači Crvene zvijezde, popularne Delije, pred utakmicu srpskog šampiona i Genta prije nekoliko dana, razvili su na sjevernoj tribini na Marakani u Beogradu transparent posvećen nedavno preminulom mitropolitu Amfilohiju.

Uz njegovu sliku i kapele Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu, tu je i parola na kojoj piše: “Blago onom ko dovijeka živi”.

Izvor: Berane online