U Nikšiću su počeli građevinski radovi na rekonstrukciji jedinog zatvorenog olimpijskog bazena u Crnoj Gori, a prema riječima direktora Sportskog centra Predraga Ivanovića, stanovnici grada pod Trebjesom bi najkasnije u aprilu naredne godine mogli da koriste njegove usluge, prenose Vijesti.

“Radi se na sanaciji krova i iskopavanju bunara i radovi će biti završeni do kraja januara naredne godine. Paralelno sa ovim mogu da idu i ostali radovi. Projekat je gotov, građevinska dozvola je dobijena tako da nema nikakvih smetnji na inteziviranju radova. Zbog zakona o javnim nabavkama radovi će biti prolongirani pa umjesto da budu završeni do kraja januara biće završeni do početka aprila“, kazao je Ivanović.

Gradnja bazena, koji je preslikani minhenski olimpijski bazen, počela je 1972. godine, a počeo je da radi 18. septembra 2000. Radio je do 22. decembra pomenute godine, da bi ponovo bio aktiviran u maju naredne godine.

U oktobru 2001. godine je prestao sa radom, a osnovni razlog bio je nedostatak vazdušnog grijanja. Za potrebe Evropskog kadetskog prvenstva u rukometu 2010. godine bazen je privremeno osposobljen za trening dvoranu.

“Sportski centar će sa bazenom imati zaokruženu cjelinu koju nema nijedan sportski centar u državi, a i okruženju, pa se nadam da ćemo postati regionalni centar”, rekao je Ivanović.

Investitori rekonstrukcije bazena, dimenzija 50 x 21 metar, su Opština Nikšić i Vaterpolo i plivački savez Crne Gore. Oni su početkom aprila organizovali donatorsko veče na kome je, od projektom predviđenih milion i 150 hiljada eura, prikupljeno milion i 56,5 hiljada.

“U periodu kada je bazen radio imali smo zapažene pionirske rezultate i ta djeca su osvajala značajna priznanja i prestižne turnire“, kazao je Ivanović.

Tako je generacija 1989. godište u Kotoru osvojila prvo mjesto na takmičenju u plivanju, a rezultat je bio plod kontinuiranog rada od svega tri mjeseca.

Ljeti na Krupcu kroz tri-četiri škole plivanja prođe i do 500 mališana, Plivačko-vaterpolo klub „Nikšić“ uspješno radi već 17. godina, a otvaranjem bazena stvorila bi se mogućnost kontinuiranog rada.

M.M.