Prijave poreza na dobit preduzeća za prošlu godinu u prvih šest mjeseci je, prema podacima područnih jedinica Poreske uprave (PU), podnijelo oko 18,54 hiljade obveznika, odnosno 83 odsto ukupnog broja.

Na području Nikšića uredne prijave podnijelo je 91% obveznika,

Broj podnešenih prijava je, u odnosu na isti period prošle godine, manji 6,4 odsto.

„Za 2013. godinu je prijave poreza na dobit pravnih lica podnijelo oko 19,79 hiljada obveznika, odnosno 92 odsto ukupnog broja registrovanih“, navedeno je u izvještaju PU.

Poreskim obveznicima koji nijesu podnijeli prijave poreza na dobit za prošlu godinu u zakonom propisanom roku do 31. marta, područne jedinice PU su do 30. juna uputile oko 1,72 hiljade obavještenja o obavezi podnošenja prijava putem telefona, pisanim putem i ličnom dostavom.

U izvještajnom periodu, kako je navedeno, odnosno do 30. juna, naknadno, po upućenim obavještenjima, prijave poreza na dobit podnijelo je 1,75 hiljada obveznika.

Najviše prijava podnijeto u Podgorici, 7,52 hiljade, a podnijelo ih je 98 odsto ukupnog broja obveznika. Iz Bara je prijave podnijelo 87 odsto obveznika, Budve 64 odsto, Herceg Novog 85 odsto, Bijelog Polja 84 odsto, Pljevalja 36 odsto i Berana 71 odsto.

Kako su kazali iz PU, broj podnešenih prijava poreza na dobit preduzeća za prošlu godinu, sa stanjem na 30. jun je jedan odsto veći u odnosu na planirani, dok je broj poslatih obavještenja nepodnosiocima prijava 50 odsto manje u odnosu na planirani.

Z.N.