Isporuke pametnih telefona širom svijeta opale su prošle godine za gotovo devet odsto jer je pandemija korona virusa uzela svoj danak globalnoj ekonomiji.

Najveći pad zabilježen je u prva tri mjeseca 2020. godine, kada su globalne isporuke pametnih telefona opale za oko 20 odsto u odnosu na prošlu godinu. Tržište je takođe zabilježilo dvocifeni pad u drugom kvartalu godine.
Pad se smanjio na jednocifreni broj u periodu od jula do septembra, prije nego što je tržište konačno počelo da se oporavlja u posljednja tri mjeseca godine, pokazuju podaci Digitimes Research-a objavljeni ranije ove sedmice.
Uprkos ukupnom padu tržišta, telefoni sa omogućenom 5G mrežom bili su traženi prošle godine jer se superbrze mreže rapidno razvijaju širom svijeta. Isporuke takvih telefona porasle su više od deset puta, na 280-300 miliona jedinica.
Jedine kompanije koje su uspjele poslovati suprotno ovom tržišnom trendu bile su Apple i Xiaomi. Ove dvije marke koje se bore za titulu trećeg najvećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona, povećale su međugodišnje isporuke za više od deset odsto u 2020. godini, dok su isporuke vodeća dva proizvođača, Samsung i Huawei, zabilježile dvocifren pad.
Izvor: Bankar