mladi niksica

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopšteno je da su ove sedmice prijavljena tri smrtna slučaja od gripa, čime je ukupan broj preminulih od tog virusa porastao na šest.

„Kod ovih smrtnih slučajeva radilo se o hroničnim bolesnicima koji ove sezone nijesu vakcinisani protiv gripa“, navode iz IJZ.
Kako su rekli, uvidom u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori je u toku 52. nadzorne sedmice prijavljeno 1228 osoba sa simptomima nalik gripu, što predstavlja incidijenciju od 198/100 000 stanovnika, što je za 3,3 odsto manje nego u prethodnoj sedmici.

„U Centru za medicinsku mikrobiologiju instituta u ovom izvještajnom periodu laboratorijski je potvrđeno prisustvo virusa gripa kod 28 osoba (tip A). Ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa od početka sezone je 135“, precizirali su iz IJZ.
Podsjetili su da je u Evropskom regionu SZO registrovan porast obolijevanja od gripa, pri čemu je ove sezone registrovan najraniji početak masovnog obolijevanja u poslednjih sedam godina.
„U sezoni dominira „sezonaki“ virus gripa tip A, potip H3N2 pa je za očekivati da najpogođenije virusom budu osobe starije od 65 godina“, tvrde iz IJZ.

Kako dodaju, pridržavanje opštih i preventivnih mjera predstavlja osnovu borbe protiv daljeg obolijevanja.
Ističu da je vakcinu moguće primiti bilo kada.

„Posebno je bitno da vakcinu prime osobe koje su u najvećem riziku od komplikacija i smrtnih ishoda od gripa“, naglasili su iz Instituta.

Podjsetili su da su opšte preventivne mjere redovno provjetravanje prostorija, izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelim osobama, redovno pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, jer se virus na taj način unosi u organizam.