Nakon informacije obavljene na sajtu Eurosonga, da je na drugoj polufinalnoj večeri Pjesme Evrovizije 2022. osporeno glasanje žirija u šest zemalja, želimo da obavijestimo javnost da smo ovlašćenim predstavnicima Evropske radiodifuzne unije (EBU) uputili zahtjev za pojašnjenje, navodi se u saopštenju Evrovizijskog tima RTCG.
Oni su naveli da je glasanje u studiju RTCG proteklo u redovnoj proceduri, a nakon toga uredno ovjereno od strane EBU, te da ne vide razlog za sumnju u bilo kakav oblik neregularnosti i očekuju detaljan odgovor na to pitanje.
“Kad je riječ o finalnoj večeri, kao sto je publika mogla da primijeti u direktnom televizijskom prenosu, glasovi su saopšteni javno i ukus našeg žirija u najvećem dijelu poklopio sa rasporedom zemalja na konačnoj tabeli”, navode u saopštenju.
Iz Evrovizijskog tima RTCG ističu da će o svim informacijama koje na ovu temu dobiju od organizatora Eurosonga 2022, javnost obavijestiti u najkraćem roku.
Prema saopštenju na sajtu EBU, partner Evropske radiodifuzne unije koji vrši monitoring nad glasanjem tokom Evrovizije ukazao je da su u rezultatima šest zemalja u kojima je i Crna Gora identifikovani “određeni neregularni obrasci glasanja“.
“EBU izuzetno ozbiljno shvata sve moguće pokušaje da se manipuliše glasanjem na Pjesmi Evrovizije i ima pravo da ukloni takve glasove u skladu sa Zvaničnim uputstvima za glasanje, bez obzira na to da li će takvi glasovi vjerovatno uticati na rezultate i/ili ishod glasanja”, zaključuje se u saopštenje organizatora Evrovizije.