Mladi Nikšića

Predsjednica Sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić kazala je za “Dan” da su poslije razgovora s ministrom Kenanom Hrapovićem dobili instrukcije od Ministarstva zdravlja da dostave obračune i formiraju procenat za povećanje plata medicinskim radnicima.

Krivokapićeva je podsjetila da će u naredne tri godine tražiti postepeno povećanje plata 30 odsto. Ona kaže da su na sastanku sa Hrapovićem, koji je početkom oktobra održan, ukazali na to da se moraju uložiti sredstva kako bi se unaprijedio kvalitet liječenja.
“Ministarstvo će se izjasniti pošto podnesemo obračune i predloge za zaposlene, od medicinskih sestara do ljekara, nakon čega ćemo početi pregovore. Tražićemo povećenje plata ljekarima od 30 odsto, odnosno oko 180 eura na osnovnu platu. Ministru ćemo poslati naše predloge da ljekarima opšte prakse povećaju koeficijente složenosti za zaradu na 12, specijalistima na 16 i supspecijalistima na 18, tako što će im na svakih pola godine plata biti povećana za pola koeficijenta, odnosno po 45 eura. Smatram da povećanje od 30 odsto nije veliko, ako znamo da ljekar ima platu bez minulag rada 600 eura, dok kolege sa više godina staža zarađuju 700 eura. Za povećanje plata medicinskim radnicima godišnje je potrebno izdvojiti 4,5 miliona eura. Jedino na ovakav način možemo stimulisati kolege koji kvalitetno i predano rade. Moramo razgovarati i dalje sa Hrapovićem, jer veliki broj mladih želi da napusti zemlju zbog uslova i primanja. Mi želimo da ih zadržimo i da im omogućimo specijalizacije i usavršavanja. Ministar Hrapović je kazao da traže strategiju kako da se povećaju plate i da je u stalnom kontaktu s Ministarstvom finansija”, ističe Ljiljana Krivokapić.