Mladi Nikšića

Oboljeli od leukemije i određenih tipova tumora ponovo mogu uzeli lijek “glivec” na recept u državnim apotekama, saopšteno je Dnevnim novinama iz “Montefarma”.

Kako su kazali, apoteke “Montefarm” su uredno snabdjevene, a lijek “glivec”, koji je bio deficitaran kod proizvođača, stigao je desetak dana prije predviđenog roka.

“Lijek “glivec” koji je bio deficitaran kod proizvođača, stigao je desetak dana prije predviđenog roka, dakle, krajem septembra”, navodi se u saopštenju ove zdravstvene ustanove.

Podsjećamo, riječ je o lijeku koji se koristi pri liječenju odraslih i pedijatrijskih pacijenata oboljelih od nekoliko tipova leukemije, kao i od pojedinih tipova gastrointestinalnih tumora. Lijek se nalazi na pozitivnoj listi ljekova i izdaje se na recept.

Kako su Dnevne novine tada prenijele, ovog lijeka nije bilo ni u većini privatnih apoteka u Podgorici. U onim gdje je lijeka bilo, naručivao se, ali su apoteke u tom slučaju uzimale depozit.

“Cijena lijeka u prodaji je 2.805,50 eura. Mi ga u apoteci nemamo, ali postoji mogućnost da se naruči. U tom slučaju, moramo uzeti depozit zbog njegove visoke cijene”, kazali su DN u jednoj privatnoj apoteci.