traže radnu nedjelju

Čak 90 odsto privrednika prijavilo je smanjenje prometa, a 80 odsto njih je iskazalo potrebu za dodatnim mjerama pomoći Vlade kako bi oporavilo svoje poslovanje, kazao je Slobodan Mikavica iz Unije poslodavaca Crne Gore.

Zato su poslodavci tražili ukidanje neradne nedjelje barem tokom zimske i ljetnje turističke sezone. Predsjednica Sindikata trgovine Sonja Knežević istakla je da će Sindikat preduzeti sve kako bi sačuvali neradni dan u trgovini, jer smatraju da poslodavci neće time dobiti mnogo, a da će to biti uvod u veća kršenja prava radnika.
Negativi efekti neradne nedjelje, kaže Mikavica, javili su se još 2019. godine smanjenjem prometa, kao i broja zaposlenih u trgovini.
„Negativni efekti posebno su se osjetili u turizmu gdje se dešavalo da se neradna nedjelja poveže sa praznicima i da se nije radilo i po tri dana. Posebno bih se osvrnuo na gubitke tržnih centara, koji su jako pogođeni, čak su imali i gubitke organizovanih posjeta gostiju iz regiona i drugih zemalja i brojnih manifestacija kulturnih i sajamskih“, kazao je on.
Korona je ovaj problem posebno povećala.
„Imamo situaciju da čak 90 odsto privrednika prijavljuje smanjenje prometa, a 80 odsto njih je prihjavilo potrebu za dodatnim mjerama pomoći vlade kako bi oporavilo svoje poslovanje“, kazao je on.
Sve su to razlozi apela privrednika da se radna nedjelja uvede tokom trajanja ljetnje i zimske sezone.
„Barem 50 odsto nedjelja u toku godine, tokom ljetnje i zimske turističke sezone, naravno uz novogodišnje praznike i školske odmore“, naveo je mikavica.
Smatra da ovo pitanje ne treba politizovati ni na njemu prikupljati političke poene. Nadaju se da će brzo dobiti odgovor Ministarstva.
Istakao je da su za poslodavce prava radnika ključna, ali da ne treba mijenjati zakone, već treba inspekcije da kontrolišu kršenje prava zaposlenih.
„Imali smo slučaj da poslodavac ima dva radnika, a radi sedam dana u nedjelji. I laiku je jasno da to ne može bez kršenja zakona. Dakle, samo inspekcije treba da rade svoj posao“, smatra Mikavica.
Kazao je da se nada da će javnost i Ministarstvo imati sluha za dobro privrede i turističke sezone.
„Nadamo se da će sjesti za sto i iznijeti stavove i naći konsenzus“, kazao je Mikavica.
Nina Drakić Potpredsjednica PKCG kaže da ukoliko inicijativa poslodavaca i privrednika u sektoru trgovine ne urodi plodom, treba tražiti kompromisno rješenje, da pola nedjelja tokom godine da bude radno, pola neradno, posebno tokom turističkih sezona.
„Kao treće moguće rješenje predlaže se da se nedjeljom radi u jednoj smjeni, pa bi se u dogovoru i našlo rješenje koje bi to bilo radno vrijeme“, kaže ona.
Razlog svega je zato što je crnogorska ekonomija uslužna.
Ona isiče da svi poslodavci moraju omogućiti radnicima slobodan dan bilo da su to subotra i nedjelja ili neki drugi dan.
„To se vrši u dogovoru poslodavca i radnika, a mi insistiramo da se poštuje zakon“, kazala je ona.
Predsjednica Sindikata trgovine Sonja Knežević kaže da je Socijalni savjet usvojio da nema dovoljno argumenata za ukidanje neradne nedjelje.
„Nije imalo opravdanih razloga za usvajanje tog predloga pa je upućen apel da se inicijativa povuče pred Vladom“, kazala je ona.
Smatra da poslodavci neće dobiti mnogo ukidanjem neradne nedjelje jer Crna Gora je turistička zemlja svih 365 dana.
„Smatram da su tu radnici u sektoru trgovine dovedeni u podređen položaj u odnosu na ostale. Prosto za njih ne važe zakoni. Daćemo sve od sebe da ova odredbva u zakonu ostanu, jer radnici u trgovini imaju samo taj jedan slobodan dan da budu sa porodicama“, kazala je ona.
Ističe da su poslodavci koristili svoj položaj i da su skupljali te slobodne dane radnicima, pa im davali kad njima odgovara, a da su radnici morali da vežu previše slobodnih dana.
Drakić ističe da Zakon o radu garantuje radnicima slobodan dan i da se tu ne može govoriti o sivoj ekonomiji. Kaže da bi se vraćanjem radne nedjelje povećao broj zaposlenih u trgovini.
Knežević je istakla da će preduzeti sve kako bi sačuvali neradni dan radnicima u trgovini.
„Smatram da poslodavci ništa neće izgubiti i da se taj promet koji gube nedjeljom preliva na ostale dane“, kazala je ona. Ističe da je to praksai u zemljama Evropske unije.
Ističe da se radnicima u trgovini već krše prava na godišnje odmore, porodiljsko bolovanje, na plaćene poreze i doprinose na punu platu.
Drakić je napomenula da je tokom vikenda u Delta Sitiju bilo od 18 do 20.000 posjetilaca i da je sektor mode zbog neradne nedjelje na gubitku oko milion eura.
„To je veliki udar i na naš budžet jer će se manje plkaćati i pdv i porez na dobit i drugi porezi i doprinosi. Jedan dionjih je smanjio i broj zaposlenih i o svemu tome moramo razmišljati“, kazala je potpredsjednica PKCG.
Izvor: CDM