Jubilarni 50. književni susreti “Pjesnička riječ na izvoru Pive”, koje organizuju plužinski Centar za kulturu i Opština Plužine, održani su proteklog vikenda, a tokom dvodnevnog mitinga poezije nastupio je veliki broj pjesnika iz bivše Jugoslavije.

Manifestacija je otvorena promocijom zbornika radova o Radomiru Uljareviću i stvaralaštva Nova Vukovića. Prof. dr Jovan Delić kazao je da je zbornik radova o Uljareviću jedan od najboljih zbornika koji je na pjesničkim susretima do sada objavljen. Kao glavna građa za zbornik, prema njegovim riječima, poslužila je Uljarevićeva zbirka “Gradivo” gdje je sabrao “sve što je do sada napisao i što je bilo vrijedno pjesničke pažnje”. Zbornik je, smatra Delić, došao u pravi čas – nakon “Zmajeve nagrade” koju je Uljarević podijelio sa Sašom Radojčićem.
“Dobiti ‘Zmajevu nagradu’ znači biti etablirani pjesnik. Ta nagrada je samo dokaz da Uljarević ne ide ispod jednog izuzetno visokog standarda. Tako je ovaj zbornik došao kao odjek onoga što je uradio do tada i kao najava, a sada i pratilac, onoga što slijedi”, kazao je Delić.
U zborniku se, prema njegovim riječima, nalaze tekstovi raznorodnih saradnika i upravo ta raznovrsnost, kako je istakao, pokazuje status Uljarevića u savremenoj kritici i savremenoj poeziji.
Delić je predstavio i djela dr Nova Vukovića koje je Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori reizdala. Riječ je o pet knjiga, a Delić je najavio da će u narednom periodu biti objavljene još dvije.
“Vuković je bio jedan od onih čudesnih ljudi koji se svemu maksimalno posvećivao. Iznenađujuće je stvari uradio, iznenađujuće stvari znao. Svi su gledali da ga nekako skrajnu, da ga bace na nekakve bočne predmete – te Dječija književnost, te Stilistika. On je od njih napravio glavne predmete i napisao je najbolje što se o tome može napisati”, kazao je Delić.
Podsjetio je da je Vuković predavao i na Sorboni, bio izuzetan poznavalac savremene književnosti, dugogodišnji predsjednik Savjeta pivskih susreta…
“To je čovjek koji se nije dao kupiti i po tome mi je najdraži. Mnoge funkcije su mu nuđene, a on je to odbio. Shvatio je da su njegova slobodna riječ i lična sloboda najskuplje stvari. Za mene je on bio jedan vrijedan, genijalan čovjek, jedan od prijatelja kojima se ponosim”, istakao je Delić.
Predstavio je i knjigu češkog ljekara i dobrovoljca Bohumila Boučeka, “Među ranjenim Crnogorcima 1875–1876”, koju su priredili Tomaš Ćorović i prof. dr Jaromil Linda.
Susreti su bili prilika i da budu predstavljene nove knjige stvaralaca iz Pive koje su objavljene između dvije manifestacije, a koje je predstavio Radomir Uljarević, a nastupili su i zavičajni pjesnici, Slavojka Vojinović, Anđelka Pavić, Milica Bakrač i Ranko Mićanović.
“Dobro došli u Pivu, u Plužine, u pjesnički zavičaj, na susrete koji su evo već pola vijeka naša pjesnička blagovijest, naše poetsko sretenje i sretanje”, kazala je Dragana Mićanović, koja je vodila veče stvaralaca iz Pive.
Dio programa bio je posvećen književnicima koji su preminuli ove godine, Vladimiru Jagličiću i Milanu Nenadiću, a Jovan Delić je podsjetio na njihovo stvaralaštvo i pročitao stihove nedavno preminulih pjesnika.
Prvo veče najstarije književne manifestacije u Crnoj Gori završeno je uručivanjem nagrada pobjednicama prošlogodišnjih i ovogodišnjih književnih konkursa. Pjesnikinja iz Kruševca Ana Babić prošlogodišnja je dobitnica nagrade „Spasoje Pajo Blagojević“. Njen nagrađeni rukopis „Čekanje“ je odštampan i predstavljen prilikom vožnje učesnika po Pivskom jezeru. Ovogodišnja dobitnica je pjesnikinja iz Beograda Slađana Bušić. Nagradu “Radule Željko Damjanović” dobila je Aleksandra Papović, gimnazijalka iz Nikšića, koja je i prošle godine pobijedila na pomenutom konkursu. Nagrade je uručio direktor Centra za kulturu, Milenko Mićanović.
Drugi dan manifestacije bio je u znaku simpozijuma kritike posvećenog književnom stvaralaštvu Ivana Negrišorca, predsjednika Matice srpske, urednika Enciklopedije, univerzitetskog profesora, istoričara, teoretičara književnosti, esejiste i kritičara.
Večernji sati bili su rezervisani za svečano poetsko veče na kome je nastupio veći broj pjesnika, a predstavljen je i pjesnički portret Zdravka Miovčića.
“Riječ je o pjesniku tananog lirskog osjećanja u onoj najboljoj tradiciji srpskog lirskog pjesništva koga prosto hoće jezik, koji je u milosti jezika i čiju liriku još dodatno karakteriše izrazito tanano, suptilno i intenzivno religijsko osjećanje svijeta”, kazao je prof. Ranko Popović.
Manifestacija, tokom koje je u biblioteci plužinskog Centra za kulturu organizovana izložba knjiga koje su objavljene tokom pjesničkih susreta u proteklih pola vijeka, završena je ponoćnim druženjem s pjesnikom Blagojem Bakovićem.
U okviru susreta otvorena je izložba akademske grafičarke Gorice Cicmil koja se predstavila s 23 grafike, uglavnom kompjuterske. Izložba nosi naziv “Igraj, igraj” i predstavlja nastavak izložbe “Igra” kojom se umjetnica prije pet godina prvi put samostalno predstavila publici.
“Poziv na igru koji nam se upućuje iz jednog sloja značenja grafičkih rješenja Gorice Cicmil, nema sumnje, poziv je čovjekovom izlasku iz otuđene zbilje i povratku njegovom izvornom slobodnom bivstvu do koga se igrom dospijeva”, kazao je, otvarajući izložbu, prof. dr Siniša Jelušić.
Prema njegovim riječima, originalni grafički postupak Gorice Cicmil predstavlja posebnost na likovnoj sceni Crne Gore i regiona.
“Riječ je o jednom od najtalentovanijih mladih umjetnika u grafičkom stvaralaštvu. Nesumnjivo je da je njen potencijal ogroman i imaćemo u Gorici jednog velikog stvaraoca, u to nema sumnje. Njena autorska pozicija na izložbi je dvojaka – autorka je grafika, a opet duboko promišlja značenje tih grafika. U ovom mračnom svijetu koji je izgubio smisao za autentičnu igru, ona nam šalje poruku – igraj”, istakao je Jelušić.
Umjetnica, čiji korijeni su iz Pive, kazala je da osjeća veliku radost što izlaže u Plužinama.
“Ovom izložbom htjela sam da uputim poziv na oslobođenje bića. Igra je sloboda, radost, igra je ljubav i sve se to nalazi na ovim grafikama koje predstavljaju nastavak prethodnog ciklusa. Izložene su četiri nove grafike i nekoliko njih koje ranije nijesu bile predstavljene”, kazala je grafičarka.
Izvor: Vijesti