“Pravi uspjeh nikada nije samom sebi cilj. Ono što je sigurno jeste da on dolazi u ruke onoga koji nije koračao ka njemu, već ka napretku”, riječi su studentkinje Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore na studijskom smjeru Francuski jezik i književnost, Tijane Drobnjk (10.00), koja je proglašena za najbolju je studentkinja ovog fakulteta i tim povodom joj je uručena nagrada.
Kaže da nagradu Univerziteta Crne Gore doživljava kao vid priznanja dosadašnjeg truda, rada i zalaganja, a takođe, kako navodi, stvara i lijep osjećaj kada neko prepozna i cijeni određene vrijednosti.
“Što je duži put napretka, to ulozi postaju veći i zahtjevniji na više načina, ali su kao takvi neophodni”, dodaje Tijana.
Fakultet, kako govori, studentima pruža bazu koju sami nadograđuju. “U tom smislu, svaki samostalan ili dodatan angažman igra veliku ulogu u obrazovanju. Radionice umjetničkog pisanja, prevodjenje književnih tekstova, kontakt sa nativnim govornicima, iskustvo predavanja ovog jezika kao stranog su možda bili najznačajniji za mene tokom studija”, objašnjava Tijana.
Studentkinja govori da bi voljela da nastavi školovanje u Francuskoj i postane svjedok kulture o kojoj učii već deset godina.
“To je ono o čemu sanja svaki student francuskog jezika, pa tako i ja. Svim filolozima je posebno značajno jedno takvo iskustvo, zbog karaktera njihove buduće profesije i kvalitetnog obavljanja iste”, rekla je ona i dodala da u budućnosti želi primijeniti stečena znanja u praksi,iskoristi svoje sposobnosti i obrazovanje i napreduje.
Budućim studentima filologije, kao nauke širokog opsega, poručuje: “da će im studije ostati u veoma lijepom sjećanju. Mogu da očekuju jedan neteorijski, praktičan pristup učenju, da njihova već stečena znanja iz oblasti jezika dovedu na viši nivo, ali i da ih upotpune znanjima iz kulture i književnosti. Fakultet donosi i nova prijateljstva, dobre kolege, lijepu atmosferu za učenje, više nego korektan odnos sa profesorima, intenzivan kontinuitet u radu”.