Naša sugrađanka Tijana Draganić osvojila je drugo mjesto na takmičenju u besjedništvu, koje se održalo 23.juna 2022.godine.

Smotru besjedništva organizovalo je Studentsko vijeće Pravnog fakulteta u Podgorici.

„Organizacija je bila zaista na visokom nivou. Članovi žirija su bili Zdravko Begović, Miodrag Lekić, Željka Jovović, dr Vesna Simović Zvicer, dr Ivan Radević. Predstaviti se pred ovim velikim ljudima, jeste velika čast, a tek kad dobijete priznanje od takvih ljudi, vašoj sreći nema kraja“, kazala je za naš portal Tijana.

Ona se zahvaljuje organizatorima, žiriju, kao i posebno profesionalnim voditeljima programa, Miljanu Živkoviću i Jeleni Kavarić.

„Prijavila sam se na takmičenje bez bilo kakvih očekivanja, ali sam se te večeri vratila kući sa osvojenim drugim mjestom. Željela sam da se moj glas čuje bar na kratko, da kažem sve ono što bi svi trebali da znamo i da se nakon te večeri svi vratimo kući sa postavljenim pitanjima i malo jačim promišljanjem o mojoj temi“,ističe Draganić.

Nena besjeda nosila je naziv ,,Zašto si je zanemarila”? Ono što se krije iza ovog naziva jeste ukazivanje na konstantno zanemarivanje naše djece, bez obzira kom uzrastu ona pripadala, neobraćanje pažnje na unutrašnje borbe koje naša djeca vode sama sa sobom, a da mi od ovakvog brzog života i ne primijetimo.

„Željela sam da se ostali zapitaju da li zaista oni vjeruju u onu čuvenu rečenicu ,,Pa šta mu je to bilo odjednom”?, kada nam jedan mladi život nestane pred zdravim očima. I zašto se uvijek kasno sjetimo da nešto nije bilo u redu, i onda šta nam ostane za kraj? Ostane nam sjećanje koje bi svako želio da je drugačije. Ali dajte da uvidimo problem na vrijeme i da svom djetetu, bratu, sestri, prijatelju priđemo sa razumijevanjem, da ga saslušamo i čujemo, a ne da ga gledamo osuđivačkim pogledom i da mu držimo slovo. Naša djeca su osjetljiva, posebno u toku adolescencije, kada dolazi do raznih promjena u procesu razvoja mladog čovjeka. Niko od nas nije došao do 30 godine, a da nije prošao period djetinjstva, period adolescencije, i svi smo mi imali drugačije načine prevazilaženja tih perioda. Ali ono što je najvažnije, jeste razgovor, razumijevanje i pružanje ljubavi i poštovanja. Želim naglasiti glavnu rečenicu iz svoje besjede, a to je:,,Suicid nije želja za smrću, već poziv vama, najbližima, da konačno zavirite u našu dušu i uvidite svaku našu neisprevijanu ranu.”“, poručuje ona.

Mnogo pouka se moglo izvući kako iz Tijanine, tako i iz besjeda ostalih takmičara kojih je bilo 15.

„Drago mi je što su žiri, a tako i publika, prepoznali kvalitet, iskrenost i prave vrijednosti. Konkurencija je bila zaista jaka, jer svi ti mladi ljudi su toliko talentovani, inspirativni, i prije svega dobri ljudi.

Uvijek u sve idem sa željom, ali ne i sa očekivanjima, pa tako i ovoga puta pored ovako velikih ljudi, koji su mi iskazali poštovanje, uputili tako predivne riječi, osjećala sam se kao među svojim najbližima. I ovo je bio prvi put da se nađem među ljudima koji su mi potpuni stranci, ali da se osjećam bolje nego među onima koje poznajem.

Mislim da niko od njih nije svjestan koliko su me učinili srećnom tada i kada bi svi uzeli samo dio od te moje sreće, bili bi najsrećniji na ovom svijetu.

Zato, vjeruj i nemoj da imaš strah. Sve je tu sa razlogom, ako dovoljno vjeruješ. Strah i vjera nijesu na istom polu“, zaključuje Tijana.