Tokom ove sedmice, testiranje na HIV obavljaće se u svim savjetovalištima u Crnoj Gori u skladu s njihovim radnim vremenom,prenosi RTCG.

Podsjećamo, od 18. do 25. maja u Evropi se prvi put sprovodi proljećna nedjelja testiranja na HIV – hepatitise, nastala kao dodatna akcija evropskoj nedjelji testiranja koja se održava svake godine u novembru.

Institut za javno zdravlje, zajedno sa mrežom savjetovališta za HIV u domovima zdravlja u Baru, Beranama, Bijelom Polju, Nikšiću, Kotoru, Pljevljima i Herceg Novom, kroz pripremu postera, javne promocije značaja savjetovanja, tribine i brojne druge aktivnosti obilježiće važnost testiranja, kao izuzezno značajne preventivne mjere u smanjenju epidemije ovih infekcija.

“Tokom ove nedjelje savjetovanje i testiranje na HIV će se vršiti u svim savjetovalištima u skladu sa radnim vremenom savjetovališta, a u Institutu za javno zdravlje u Podgorici radnim danima od osam do 20 sati”, saopšteno je iz IJZ.

Cilj Evropske nedjelje testiranja je povećanje svijesti o korisnosti testiranja na HIV i hepatitis, što vodi ka ranijem otkrivanju infekcije, ranijem započinjanju liječenja i popravljanju kvaliteta života inficiranih osoba, a ujedno i smanjuje troškove zdravstvene zaštite i liječenja.