Tanja Čolević

Tanja Čolević, omiljena instruktorka plesa u gradu pod Trebjesom, rođena je u Beogradu, osnovnu i srednju školu završila je u Podgorici. Nakon toga nastavlja studije u Nikšiću na Filozofskom fakultetu. Ostaje u gradu pod Trebjesom i radi kao nastavnica u OŠ ,,Luka Simonović”, a osniva i plesni studio Art Viva Dance. Čolević je uspješna žena, majka, baka.

Polaznici škole Art Viva Dance uvijek jedva čekaju novu probu, da li ste i Vi časove plesa tako doživljavali kao djevojčica?
Imala sam sreću da učim u školi Musa Burzan, u kojoj su se negovale vanškolske aktivnosti.
Pohađala sam bukvalno sve, što znači vrlo slična sam bila današnjoj djeci. Voljela sam ples kao što ga volim i sada. Razumijem djecu koja žele sve da probaju, prosto sam i sama bila takva.
Pozitivnim primjerima mladima upotpunjujete slobodno vrijeme, koliko je ovaj hobi zdrav za djecu?
Ples je veoma korisna aktivnost za djecu. Utiče na njihov psiho fizički razvoj – pravilno držanje tijela, koordinaciju pokreta, utiče na njihovu socijalizaciju, jača samopouzdanje… Zaista u svakom smislu vrlo važan kao i mnoge druge sportske aktivnosti.
Art Viva Dance
Koji su Vaši najveći uspjesi, a koja razočarenja?
Svako takmičenje je posebno na svoj način, uživamo i trudimo se predstaviti u najboljem svjetlu. Ne opterećujem djecu plasmanom, i, iako je taj takmičarski duh važan, nekako sam više za druženje, rekreaciju, a i to se najviše pamti. Ljubav i poštovanje su meni najvažniji. Tome učim svu djecu, a razočarenja neću ni da pomenem, njima nema mjesta u carstvu dječijem a ni u mom.
Koliko je pandemija virusa Covid 19 pokvarila planove i uticala na razvoj kluba?
Protekla godina je bila teška i neizvjesna, ali smo pronalazili načine da plešemo i na otvorenom i online i u manjim grupama… Kad ima volje i ljubavi, sve se može. Nadamo se ljepšim vremenima i povoljnoj zdravstvenoj situaciji, novim udruženjima, putovanjima i pobjedama.
Kakvi su planovi za dalje?
Jako je teško u ovom trenutku planirati, imajući u vidu aktuelnu situaciju s kovidom.
Medjutim, nadamo se da će sve biti dobro i već se pripremamo za veliko prvenstvo Mediterana na jesen.
Imamo i planove za takmičenje u Beču krajem godine, ali sve to zavisi od zdravstvene situacije i kod nas i u Evropi.
Art Viva Dance
Da li je i u kojoj mjeri talenat presudan da bi se neko bavio plesom ili je to neka osnova koja se nadograđuje? Da li ste mišljenja da svako dijete ima talenat?
Ljubav, rad, trud i disciplina su uvijek najvažniji, talenat je bitan, ali ne i presudan.
Upravo sa devojčicama često i razgovaram na ovu temu i trudim se uliti im samopouzdanje i dati im pravi savjet.
Kako izgleda jedna proba u plesnom klubu?
Probe su kod mene, sigurna sam, drugačije nego u drugim klubovima. Kako radim u školi, onda sam i na probama prvo pedagog, pa tek onda trener. Mnogo razgovaramo, zajednički rešavamo sve probleme, pa i one koje nijesu vezani za ples. Naše probe se pretvaraju u veliku zabavu veoma često.
Mnogo smijeha, radosti i sreće u izobilju, to su naše probe.
Vaši najljepši utisci sa putovanja, šta pamtite?
Putovanjima se uvijek radujemo, svako nam je izuzetno. Česti su na tim putovanjima slučajni susreti sa nekim poznatim muzičarima, glumcima, to je djeci doživljaj. Odlasci u ZOO vrt, akva park, plažu, nezaboravno je. Dovoljno je reći da dijete od svojih 15 god proživi Beč, Prag, Drezden, Budimpeštu, Solun, Zagreb, Beograd, Sarajevo.
Art Viva Dance
Da li imate neki moto koji Vas vodi kroz život?
Da, biti pozitivan i nastojati što više biti u društvu onih koje voliš!
Saradnja sa ljudima iz Nikšića?
Roditelji djece su najveća podrška, saradnja sa lokalnom samoupravom je uvijek bila korektna.
Poruka za mlade iz Nikšića?
Rad, upornost, vjera u sebe, je nešto što svaki mladi čovjek treba imati na umu. Upornim radom i trudom rezultati se postižu!!!
S.B.
Tanja Čolević