Na Univerzitetu Crne Gore (UCG) nagrađeno je 18 najboljih studenata koji su postigli izuzetan uspjeh i istakli se rezultatima, a priznanja koja su dobili vide kao podstrek za dalji rad, usavršavanje i put za dalje uspjehe.
Među nagrađenima je studentkinja Filološkog fakulteta, Beranka, Tamara Simonović, sa Studijskog programa Francuski jezik i književnost, sa prosjekom deset.
Priznanja u vidu novčanih nagrada je dodijelio rektor UCG Vladimir Božović, uoči 17. novembra Međunarodnog dana studenata.
Božović je poručio nagrađenim studentima da je ono što su postigli u prethodnim godinama ljestvica koju valja prekočiti već sljedeće.

„Za vas ne brinem, već ste navikli da pomjerate granice i vaš budući uspjeh se ne dovodi u pitanje. Ono što želim, a siguran sam i cijela akademska zajednica UCG, da ovaj podijum postane širi i uključi mnogo veći broj onih sa istaknutim rezultatima“, kazao je Božović.

Prema njegovim riječima, nije rijetko da pojedinac pregalaštvom i znanjem ubrza neke društvene tokove.
„Možda u ovom trenutku niste ni svjesni uloge i odgovornosti koju imate. Vaš polet, energija, udruženi sa znanjem koje imate i koje ćete tek steći, mogu ovoj zemlji da podare zamah, dovoljan da nas vine u krug razvijenih ili makar razvijenih“, istakao je Božović.
Podsjetio je da se na nedavno održanoj konfereciji u Rektoratu obratio uvaženi profesor i nobelovac Den Šehtman, koji je, kako je ukazao, u par rečenica pokušao predložiti put za Crnu Goru, sagledavajući izazove sa kojima se suočava.

„Njegov savjet je naizgled jednostavan – uložimo u ljude, odnosno u njihovo obrazovanje, pa će posledično zaiskriti i genijalnosti koje donose onu krupnu, supstancijalnu razliku u razvoju društva“, naveo je Božović.

Poručio je nagrađenim studentima da su neophodni Univerzitetu Crne Gore i zemlji.