vakcine

Vakcine koje su trenutno dostupne i odobrene za sada su efikasne protiv “svih varijanti virusa”, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Dok se zdravstvena situacija u Evropi poboljšava, međunarodna putovanja još treba izbjegavati zbog “stalne prijetnje i novih neizvjesnosti”, upozorio je direktor SZO za Evropu Hans Kluge.
“To je neizvjesna prijetnja”, rekla je Ketrin Smolvud koja je zadužena za vanredne situacije u evropskom ogranku SZO, poručivši da “pandemija nije gotova”.
Prema podacima SZO, širom regiona koji pokriva dio centralne Azije, broj novih slučajeva pao je za 60 odsto za mjesec dana, sa 1,7 miliona sredinom aprila na 685.000 prošle nedjelje.
“Idemo u dobrom smjeru, ali moramo biti na oprezu… povećanje mobilnosti, fizičke interakcije i okupljanja mogu da dovedu do povećanja prenošenja u Evropi”, rekao je Kluge.
Pored toga, popuštanje mjera treba da ide paralelno sa povećanim naporima po pitanju skrininga, sekvenciranja i vakcinacije.
“Ne postoji nulti rizik”, rekao je Kluge i dodao da “vakcine mogu da budu svjetlost na kraju tunela, ali se ne smije biti zaslijepljen tom svjetlošću”.