evropa ranjiva na kovid

Većina evropskih zemalja ostaje “ranjiva” na kovid-19 uprkos opadajućem trendu broja zaraženih, saopštio je ogranak Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu i upozorio na “lažni osjećaj sigurnosti” pošto je i dalje mali broj vakcinisanih.

– Velika većina evropskih zemalja i dalje je ranjiva. Ako sada ne zaustavimo prenošenje (virusa), očekivane koristi od vakcinacije u borbi protiv ove pandemije možda neće biti tako vidljive – izjavio je na konferenciji za novinare direktor evropskog ogranka SZO Hans Kluge.
Prema njegovim rečima, trenutno je „tanka linija između nade u vakcinu i lažnog osjećaja sigurnosti“.
Od 53 zemlje u evropskom regionu SZO (uključujući nekoliko centralnoazijskih zemalja), i dalje ima više od milion zaraženih na nedjeljnom nivou, ali je taj broj u opadanju posljednje četiri nedjelje, kao i broj umrlih koji je u opadanju posljednje dvije nedjelje, saopštila je ta organizacija.
Prema podacima SZO Evropa, vakcinisano je samo 1,5 odsto stanovnika u 29 evropskih zemalja.
U Evropskoj uniji je 2,9 odsto stanovnika primilo jednu dozu vakcije, podaci su Frans presa koji pokazuju i da je 5,83 miliona dobilo drugu dozu vakcine što je 1,3 odsto stanovnika.
SZO je ponovila da je važno da pristup vakcinaciji bude pravedan bez obzira na to koliko je neka zemlja bogata.
Kad je riječ o novim sojevima koronavirusa, prema posljednjim podacima, u 38 zemalja su registrovani slučajevi britanskog soja, a u 19 zemalja južnoafričkog soja virusa.
Izvor: Pobjeda