SWOST projekat: Zajedničko takmičenje jedno od rješenja za ravnopravnost polova u sportu

Ravnopravnost polova u sportu i problemi koji nastaju, s obzirom na muško-žensku podjelu, koja je tradicionalna i opšteprihvaćena u većini sportova, bila je jedna od tema onlajn sastanka druge radne grupe (WG2) u okviru projekta Sport bez stereotipa, ili u originalu „Sport without Stereotypes (SWOST)“.

„Jedno od rješenja ovog problema je omogućavanje sportistima i sportistkinjama da se zajedno takmiče“, naveo je doc. dr Bojan Mašanović, koji je je u ime Univerziteta Crne Gore, odnosno Fakulteta za sport i fiziko vaspitanje, razmijenio mišljenje sa predstavnicima partnerskih institucija.
„Pojedini autori pominju kao rješenje uvođenje dvije glavne vrste sportova: mješovitih – u kojima bi bio određeni broj muškaraca i žena u timu i uniseks sportovi, sa učestvovanje svih sportista na temelju zasluga, bez potrebe za razlikovanjem polova“, dodaje Mašanović.
Na sastanku je bilo riječi i o strategiji za modifikovanje postojećih sportova i stvaranje novih sportova koji bi smjestili sportiste različitih polova u uniseks sportove.
Danas je održan i redovni mjesečni onlajn sastanak na kojem su sve radne grupe iznijele zaključke sa svojih odvojenih sastanaka, na kojem je pored Mašanovića, učestvovao i prof. dr Duško Bjelica.
Ovaj projekat je odobren u okviru programa Erasmus +Sport: Sport, Youth and EU Aid Volunteers, a finansira ga Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu pri Evropskoj komisji – EACEA (The Education, Audiovisual and Culture Executive Agency).
U projekat je uključeno devet evropskih zemalja, 11 organizacija – šest univerziteta i pet sportskih organizacija ili udruženja, odnosno preko 20 eminentnih stručnjaka.
Cilj ovog projekta je suzbijanju diskriminacije, netolerancije i neregularnosti u sportu, upotrebi dopinga, namještanju utakmica i ugrožavanju prava maloljetnih sportista.