Danas se obilježava Svjetski dan svinja. Ova životinja je na ovim prostorima veoma cijenjena, a u susjednoj Srbiji se nalazi na grbu mnogih opština.

Svinje (lat. Sus) su rod životinja iz porodice svinja (Suidae). Obuhvataju 10 savremenih vrsta, kao i jednu domestifikovanu podvrstu, domaću svinju (Sus scrofa domesticus) i njene pretke. Srodna stvorenja izvan roda su pekari, babirusa i bradaviča svinja. Svinje su svaštojedi, jedu voće, povrće, žito, ali i crve, ostatke drugih životinja, pa čak i svoju vrstu. U svakom trenutku je na svijetu prisutno oko milijardu jedinki ove vrste, pa tako ona predstavlja najzastupljenijeg velikog sisara.
SVvjetski dan svinja se obilježava svake godine 1. marta. Obilježavanje ovog dana je nastalo kao ideja dvije sestre iz Sjeverne Karoline (SAD) koje su prepoznale značaj ove životinjske vrste i smatrali da ona zaslužuje svoj dan.
Upravo zbog ovog dana, održavaju se mnogi tematski događaji posvećeni svinjama, poput vašara, proslava i sl.
Pored upotrebe za prehrambene svrhe, svinje se koriste i u medicinskim istraživanjima jer su veoma slične ljudima. Svinjska koža je jako slična ljudskoj.
Mnogi naučnici smatraju da je nivo inteligencije svinje jednak nivou inteligencije trogodišnjeg djeteta, što je mnogo veći nivo od većine drugih domaćih životinja. Karakteriše ih i veoma razvijeno čulo mirisa, pa se zbog toga i danas koriste za traženje tartufa.