mladi niksicaDanas je Svjetski dan ljubaznosti
Širom svjeta danas se obilježava Svjetski dan ljubaznosti – idealna prilika da kroz obzirnost damo konkretan doprinos zajednici.
Na današnji dan, prije tačno 23 godine, u Tokiju je, na inicijativu Svjetskog pokreta za ljubaznost, održana prva Konferencija o ljubaznosti, na kojoj je donesena deklaracija koja promoviše univerzalne vrednosti – poštovanje ličnih sloboda, ideje posebnosti i prihvatanja različitosti.
U deklaraciji se navodi i da je ovaj dan prilika da razmislimo o svojim dosadašnjim postupcima, postavljajući se iznad teritorijalnih, kulturoloških ili religijskih granica, te da „treba da shvatimo da smo dio globalnog društva, jer nijesmo ni bolji ni lošiji od pripadnika drugih kultura, rasa ili religija“.
Svjetski dan ljubaznosti se obilježava širom svijeta, u Japanu, Australiji, Kanadi, Nigeriji, Saudijskoj Arabiji, a sve veću popularnost stiče i u Indiji, Italiji, Singapuru i Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje građani, kroz učešće u organizovanim društvenim aktivnostima, skreću pažnju da ljubaznost treba da bude stvar svakodnevnice.
Savremena psihologija drži do toga da ljubaznost prema drugima uvećava i našu sreću. Nauka tvrdi da će smijeh, poklon, kompliment ili kratka poruka dragoj osobi uticati na to da nas organizam nagradi obilnom dozom oksitocina – hormona sreće. Ipak, sopstveno zadovoljstvo ne mora uvijek da bude povod za našu ljubaznost prema drugima.
U trenutku kad je društvena podijeljenost sve veća, kad netrpeljivost i netolerancija postaju nova normalnost, jedan ovakav mali praznik može da predstavlja nov početak u životu svakog od nas.
Izvor: Danas.rs