preminuo vojkan borisavljević

„S tugom javljamo da nas je napustio maestro Vojkan Borisavljević, velikan muzike s kojim smo uradili sjajne koncerte, pre svega u Sava centru, sa horom i orkestrom u decembru 2019. Počivaj u miru“, naveo je Momčilo Bajagić Bajaga na Fejsbuku.

Vojislav Vojkan Borisavljević rođen je u Zrenjaninu, 5. maj 1947. godine, a u svojoj dugogodišnjoj karijeri komponovao je više od 500 pjesama za najpoznatije jugoslovenske pjevače među kojima su Leo Martin, Zdravko Čolić, Đorđe Marjanović, Miki Jevremović.
Sarađivao je sa TV Beograd kao muzički saradnik i urednik od 1968. godine, učestvujući na brojnim muzičkim, pozorišnim i filmskim festivalima u zemlji i inostranstvu, na kojima je više puta nagrađivan.
Borisavljeć je, između ostalog, dobitnik nagrade „Darko Kraljić“ koju dodjeljuje Udruženja kompozitora Srbije za muzičko stvaralaštvo u domenu popularne muzike, a nagrada mu je uručena na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, 22. marta 2018. godine, kada je održao autorski koncert „Moja odiseja“, a iste godine objavio je i i istoimenu knjigu.
Ostaće upamćen po pjesama „Odiseja“, „Ljubav je samo reč“, „A sad adio“ i desetine drugih.
Borisavljević je komponovao i muziku za više desetina filmova, tv- serija i televizijskih filmova – „Višnja na Tašmajdanu“ (1968), „Smrt gospodina Goluže“ (1982), „Biće boilje“ (1994), „Lajanje na zvezde“ (1998).
Komponovao je i muziku za tv-serije „Više od igre“ (1977), „Vruć vetar“ (1980), „Sivi dom“ (1986) i druge.