Mladi NikšićaOko 22.000 osoba ne zna da ima šećernu bolest
Svjetski dan dijabetesa obilježava se svake godine 14. novembar. Ovaj dan uspostavljen je kako bi se podigla svijest o dijabetesu, promovisale preventivne mjere i podstaknulo unaprjeđenje skrbi za osobe koje žive s dijabetesom širom svijeta.
Svjetski dan dijabetesa odabran je 14. novembra jer je to rođendan Fredericka Bantinga, čovjeka koji je zajedno s Charlesom Bestom otkrio inzulin 1921. godine. Inzulin je ključni hormon koji igra ulogu u regulaciji nivoašećera u krvi, a njegovo otkriće revolucioniralo je liječenje dijabetesa.
Svjetski dan dijabetesa obilježava se različitim aktivnostima i kampanjama širom svijeta. Organizacije, zajednice i zdravstveni stručnjaci koriste ovaj dan kako bi informisali ljude o dijabetesu, podstaknuli testiranje na dijabetes, promovisali zdrav način života i podržali istraživanja za bolje razumijevanje i liječenje ove bolesti.
Svrha obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa je pomoći u borbi protiv rastućeg problema dijabetesa, podići svijest o njegovim posljedicama i potaknuti društvo da se angažuje u prevenciji i upravljanju ovom hroničnom bolešću.