Kancelarije Svjetske banke SB za Crnu Goru Emanuel Salinas saopštio je da je SB spremna da pomogne Crnoj Gori u slučaju potrebe za hitnom nabavkom vakcina.

Pomoć bi, kako je objasnio u razgovoru sa ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić-Bojović, neki od međunarodnih programa za pomoć i saradnju u tim okvirima.
“Salinas je čestitao Borovinić-Bojović stupanje na funkciju i izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i stavio na raspolaganje asistenciju i posredovanje SB u slučaju potrebe za hitnom nabavkom vakcina”, potvrdili su u Ministarstvu.
Ministarka zdravlja je ocijenila da je odgovor na aktuelnu zdravstvenu krizu izazvanu pandemijom korona virusa apsolutni je prioritet.

“Istovremeno bi se trebalo fokusirati i na strateški pristup upravljanja kriznim situacijama.Aktuelna sitaucija velika je opomena i putokaz za dalje kreiranje održivih akcionih planova i politika u slučajevima koji zahtijevaju sistemsku i organizacionu hitnost u postupanju”, kazala je ministarka i naglasila zadovoljstvo zbog saradnje SB sa Crnom Gorom.
Prema njenim očekivanjima, ta saradnja će se u budućnosti intenzivirati, pogotovo u domenu resora zdravstva, koji je sada zbog poznate epidemiološke situacije, na globalnom nivou suočen sa velikim izazovima. U razgovoru sa Salinasom istakla je važnost digitalizacije zdravstva i predstavila tim za digitalno zdravlje u Ministarstvu na čelu sa Aleksandrom Sekulićem, koji će, kako je saopšteno iz Ministarstva, imati za cilj uvezivanje svih nivoa zdravstvenog sistema i centralizovanje podataka za upravljanje.
“Od krucijalne su važnosti unos podataka, njihov kvalitet, a potom unificiranje i grupisanje, jer će se politike u zdravstvenom sistemu donositi isključivo na osnovu korišćenja kvalitetno i po dubini prikupljenih podataka” naglasila je Borovinić-Bojović.
Salinas je podržao ovu ideju i izrazio spremnost da se uključi u najavljen projekat programske realizacije Digitalnog zdravlja. Sagovornici su razgovrali i o statusu projekta Energetske efikasnosti, kojim su obuhvaćeni objekti primarne zdravstvene zaštite u Crnoj Gori.

Izvor: CDM