Zavod za udžbenike i nastavna sredstva preduzeo je sve, kako bi udžbenici na vrijeme bili odštampani za novu školsku godinu.

“Početak ovogodišnje distribucije udžbenika prema školama za predstojeću školsku godinu počeo je osmog avgusta i trajaće do kraja mjeseca, tako da će svu djecu upisanu u obrazovni sistem Crne Gore čekati udžbenici na klupama prvog školskog dana”, saopštio je Petričević.
On je naveo da udžbenici za prvi razred Gimnazije koštaju 105 eura i 20 centi, za drugi 88 eura i 70 centi, za treći 88 eura i 20 centi, za četvrti 78 eura i 40 centi.
Kristina Mihailović iz Udruženja “Roditelji” smatra da je olakšavajuće to što su udžbenici za sve osnovce besplatni, za šta se je i Udruženje zalagalo.
“I to je izuzetno velika podrška roditeljima, s tim što ostaje onaj dio – priča oko srednjoškolaca, mada, srednje obrazovanje u Crnoj Gori za sada nije obavezno. I to je nešto na šta nam roditelji ukazuju, odnosno na šta se ukazuje posljednjih godina, da bi bilo dobro razmisliti o tome i da za srednjoškolce postoji ta vrsta podrške”, kazala je Mihailović.
Saglasna je sa tim da su ostali troškovi itekako veliki.
“Mi se i kao organizacija trudimo da posebno porodicama koje imaju problema sa finansijama pomognemo akcijama koje radimo svake godine. I ovih dana jeste počela naša akcija ‘Podijelimo, jer zajedno možemo više’”, navela je Mihailović.
Iz Unije slobodnih sindikata zadovoljni su učinjenim u prethodnom periodu..
“Imamo nekoliko povoljnosti. Imamo besplatne udžbenike koji su obezbijeđeni za osnovce, imamo činjenicu da je u međuvremenu ta minimalna zarada “izašla” na 450 eura, shodno programu “Evropa sad”, da je prošle godine u pripremi za školu ta minimalna zarada bila nekih 222 eura, ipak je to značajno bolja situacija nego ranije. Kao i činjenica da imamo dječiji dodatak koji je takođe novina u odnosu na prošlu godinu”, kazao je predsjednik USS Srđa Keković.
Ministar prosvjete Miomir Vojinović saopštio je da je svrsihodno i racionalno da nova školska godina u Crnoj Gori počne 5. septembra, prvog radnog dana u sedmici.

Izvor: Kolektiv.me