Tradicionalna Svetosavska akademija održaće se danas u 19 sati u Nikšićkom pozorištu. Akademija se održava već 18. godina a organizuje je Eparhija budimljansko-nikšićka, Crkvena opština i Golijski sabor kulture.

Đakon, Nikola Marojević kazao je da su Svetosavske svečanosti vrhunac svih kulturnih i duhovnih dešavanja u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj.
Govoreći o Svetosavlju kao filozofiji života, Marojević je kazao da je ono kao put ka potpunom ostvarenju čovjeka, “duboko zapretano u temeljima srpske nacionalne svijesti i moralnih zakonitosti na kojima počiva etika našeg naroda“.
„Bez obzira na sva iskušenja i istorijska, i savremena, svjesni smo da je Svetosavlje nemoguće istisnuti iz duše našeg naroda. Ono kao savršeni akord obilježava sav naš unutarnji život kao naroda izabranog svojim stradanjem, naročito, u poslednjim vjekovima“, kazao je Marojević na konferenciji za novinare u Nikšiću.
Prema njegovim riječima, Sveti Sava je orjentir i istinski vodič na putu čovjeka, koji privlači kao magnet svakoga ko prepozna Hrista.
Govoreći o programu Svetosavske akademije, Marojević je saopštio da će skup prvo blagosloviti episkop budimljansko – nikšićki Joanikije, a besjedu, koja je tradicionalno vrhunac akademije, izgovoriti pjesnik Zoran Kostić.
U programu će učestvovati i đaci Prizrenske bogoslovije, etno grupa Džanu, dva nikšićka crkvena hora i guslar Goran Perović.
U ime Crkvene opštine Nikšić, Ratko Krivokapić, podsjetio je da je Sveti Sava prvi srpski arhiepiskop, prosvetitelj, utemeljivač srpske crkve, državnosti, diplomatije. On je kazao da se bogatstvo jednog naroda ogleda u svetim ljudima.
„Nama je Bog zaista podario veliki broj svetitelja, a počev od Svetog kralja Vladimira do današanjih dana, najveći je Sveti Sava, koji je duhovni gorostas. Svetitelj Sava je jedinstven u istoriji hrišćanstva da sa vladarskim porijeklom, ogromnom moći i predodređenošću da bude princ napušti sve ovozemaljske stvari i prikloni se vječitom i neprolaznom“, rekao je Krivokapić.
On je istakao da kult Svetog Save, koji je bio i dobročinitelj i izmiritelj, „duboko živi u našem narodu, na Balkanu, kao i mimo tih granica“.
„Sveti Sava se u Crnoj Gori u kontinuitetu slavio od 1856. do 1945. godine, što potvrđuju brojni dokumenti i zapisi, a i dalje žive legende i prepadanja koja kazuju da je ovuda hodio. Skoro da nema mjesta i kraja koji nije pohodio i da u njima nema obilježja sa njegovim imenom“, kazao je Krivokapić.
On je istakao da je veoma važno što je Svetosavska akademija obnovljena, iako se još „nažalost ne obilježava u školama, kao školska slava“.
„Danas nam je prijeko potreban Sveti Sava kao svetionik da nas miri, oprosti sve grehove, kao i ovaj zaborav prema njemu učinjen“, rekao je Krivokapić.