Mladi Niksica

Braća rođena, rodom iz Soluna, od roditelja znamenitih i bogatih, Lava i Marije. Stariji brat Metodije kao oficir provede deset godina među Slovenima (makedonskim) i tako nauči slovenski jezik. Po tom se Metodije udalji u goru Olimp i predade monašom podvigu. Tu mu se pridruži kasnije i Kiril (Konstantin).

No kada hazarski car Kagan potraži od cara Mihaila propovednike vjere Hristove, tada po zapovjesti carevoj ova dva brata budu pronađeni i poslati među Hazare. Ubjedivši Kagana u vjeru Hristovu, oni ga krstiše sa velikim brojem njegovih doglavnika i još većim brojem naroda. Poslije izvjesnog vremena vratili su se u Carigrad, gde su sastavili azbuku slovensku od trideset osam slova, i počinnju prevoditi crkvene knjige s grčkog na slovenski. Na poziv kneza Rastislava odlaze u Moravsku, gde vjeru blagočestivu rasprostreše i utvrdiše, a knjige umnožiše i dadoše ih sveštenicima, da uče omladinu. Na poziv pape odlaze u Rim, gde se Kiril razbolio i umire 14. februara 869. godine. Tada se Metodije vratio u Moravsku i trudio se do smrti na utvrđenju vjere Hristove među Slovenima. Po njegovoj smrti – a on se upokoji u Gospodu 6. aprila 885. godine – učenici njegovi, petočislenici, sa svetim Klimentom kao episkopom na čelu, pređoše Dunav i spustiše se na jug, u Makedoniju, gde, iz Ohrida, produžiše među Slovenima posao, započeti Kirilom i Metodijem na sjeveru.
Posebno su značajni za širenje kulture i pismenosti među Slavenima zato se i zovu Slavenski Apostoli.
Oni su izmislili glagoljicu, prvo slavensko pismo na kojem je napisan prvi prevod Biblije, koristeći stari Crkvenoslovenski jezik što im je pomoglo u misionarskom radu i širenju pismenosti među Slavenima. Nakon njihove smrti, njihovi učenici nastavili su njihov misionarski rad među Slavenima. U pravoslavnim crkvama braća su imala status svetaca i slavljeni su kao apostoli. Papa Lav XIII. 1880, uvrstio je njihov svetak 14. februar na kalendar katoličkih svetkovina. Papa Ivan Pavao II. proglasio ih je 31. decembra 1980 zajedničkim svecima zaštitnicima Evrope sa Svetim Benediktom iz Nursije.