19. “Međunarodni festival glumca – Nikšić 2023” biće održan u Nikšićkom pozorištu od 6. do 11. novembra, a organizuje se pod sloganom “Tako je (ako vam se tako čini)”.

Ceremoniju otvaranja Festivala vodiće nikšićki glumci Anja Drljević i Matija Memedović, dok će muzičku pratnju činiti kvartet: Tijana Blečić Perović (sopran), Tamara Krivokapić (violina), Gordana Milatović (klavir) i Petar Milatović (perkusije).

Pozdravnu riječ u ime domaćina imaće direktor Nikšićkog pozorišta i direktor Festivala, Radinko Krulanović, a povodom dodjele nagrade “Veljko Mandić” laureatu Vladanu Gajoviću, obrazloženje će pročitati predsjednik Žirija za dodjelu nagrade, glumac Ljubomir Bandović. Festival će zvanično otvoriti predsjednica Žirija Festivala, glumica Ljiljana Blagojević.

U pripremi Festivala, kao moderator razgovora bio je najavljen reditelj i dramaturg Goran Bulajić, ali je iz zdravstvenih problema spriječen, te će njegovu ulogu preuzeti umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta i predsjednik Savjeta Festivala, Janko Jelić.

Nakon otvaranja Festivala, takmičarski dio Festivala započeće predstavom “Ivanov” Narodnog pozorišta iz Sarajeva, koju je po tekstu A.P. Čehova, režirao Paolo Mađeli.
Uloge u predstavi tumače: Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Zijah Sokolović, Ermin Sijamija, Ejla Bavčić, Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Merima Lepić Redžepović, Slaven Vidak, Aldin Omerović, Mediha Musliović, Dino Bajrović i Mak Čengić.

“Dugo smo razmišljali o Ivanovu, Čehovljevom tekstu koji nikada do sada nismo postavljali i brzo smo shvatili da smo se uhvatili u koštac sa gotovo neosvojivom planinom. Napori savladavanja te planine su izuzetno zanimljivi i nadamo se da ćemo se uspjeti popeti na vrh zajedno sa svim našim ljudima koji čine ovu predstavu. Ovu avanturu smo pripremali mjesecima. Sa velikom strepnjom i poštovanjem… Ivanov je priča jednog promašaja zvanog život. Ivanov je pripovijetka našeg bola. Ivanov je borba protiv hipokrizije, neuroze i samoće koju nam svijet nameće. Ivanov je priča o prijateljstvima, izgubljenim ljubavima i osjećanjima koja se nikad nisu realizirala. Ivanov: o fragilnosti života i o ljutnji zbog svijesti koju imamo o njoj. Ivanov: mirisi, boje, glasovi izgubljenih očiju u neprestanoj potrazi za nečim što u vanjskoj stvarnosti više ne postoji, ali u unutrašnjoj stvarnosti proizvodi zaglušujuću buku koja zapravo znači smrt”, kazao je režiser Paolo Mađeli.