U svijetu se svake godine 30. maja obilježava Svjetski dan borbe protiv Multiple skleroze (MS). U globalnoj kampanji u borbi protiv ove bolesti svake godine učestvuje i Klinički centar Crne Gore (KCCG), prenosi Analitika.

Zbog pandemije korona virusa naša ustanova ove godine borbu protiv MS-a obilježava pod utiscima sjajnih rezultata koje je crnogorski zdravstveni sistem postigao u borbi protiv Kovid-19 infekcije, istakao je ovim povodom neurolog dr Jevto Eraković, direktor KCCG-a.

“Svjetski dan borbe protiv Multiple skleroze u Crnoj Gori obilježavamo još uvijek pod utiscima sjajnih rezultata koji je crnopgorski zdravstveni sistem postigao u borbi protiv Kovid-19 infekcije. Isto tako kao što su se naš zdravstveni sistem i Kliinički centar Crne Gore pokazali u borbi protiv pomenute infekcije, dobri takvi rezultati u našoj državi se postižu u liječenju pacijenata oboljelih od Multiple skleroze”, ističe dr Eraković.

Za oboljele od MS Crna Gora izdvaja velika sredstva za liječenje i usporavanje toka bolesti, čime su im obezbijeđeni i dostupni svi lijekovi.

“Naime, zahvaljujući podršci Vlade Crne Gore, Fonda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdavlja, postoji lista lijekova koja je dostupna našim pacijentima i na toj listi se nalaze najsavremeniji lijekovi koji se danas mogu dobiti bilo gdje u svijetu”, naglasio je dr Eraković kao i da je najveći iskorak u neurologiji postignut upravo u liječenju pacijenata oboljelih od MS-a.

U Crnoj Gori dostupni su ljekovi za liječenje Multiple skleroze.

“Najveći iskorak u neurologiji je upravo postignut u liječenju pacijenata oboljelih od Multiple skleroze, i kada znamo da su takvi lijekovi dostupni u Crnoj Gori, onda je i rezultat sasvim očigledan. U prilici smo da našim pacijentima koji obole od ove teške bolesti odmah uključimo terapiju, bez ikakvog čekanja, i zahvaljujući tome uspjesi ove terapije budu veoma dobri”, pojašnjava dr Eraković.

U liječenju MS najvažnije je da se što prije započne sa terapijom i to kod pacijenata sa relapsno-remitentnom formom MS, pokjasnio je dalje dr Eraković.

“Naime, postoji više formi MS ali ova forma je najčešća i najzastupljenjija kod svih pacijenata. Osim iskoraka kojih smo napravili u liječenju i gdje smo apsolutni lideri u ovom dijelu Evrope, napravili smo velike iskorake i u stručnom i u naučnom smislu sagledavanja ovih naših pacijenata”, kazao je dr Eraković i dodajući da je u Crnoj Gori u toku izrada registra svih obolelih od multiple skleroze sa svim njihovim karakteristikama.

U KCCG sprovodi se studija o kvalitetu života pacijenata oboljelih od Multiple skleroze.

“Siguran sam da ćemo te podatke moći sa zadovoljstvom da uporedimo sa najnaprednijim evropskim državama. Takođe je u toku i studija gdje se procjenjuje kvalitet života pacijenata oboljelih od MS I, zahvaljujući novim terapijski mogućnostima kvalitet života naših pacijenata se ne razlikuje mnogo od bilo kog drugog pacijenta, odnosno građanina Crne Gore”, naglasio je dr Eraković zaključujući da svi crnogorski pacijenti, nijih oko šest stotina, moraju biti više nego zadovoljni mogućnostima liječenja.

“Zahvaljujući angažovanju države Crne Gore pacijenti imaju sasvim normalan život i životni tok. Osim toga mi ljekari koji se bavimo liječenjem ovih pacijenata imamo itekako veliko zadovoljstvo, što smo u prilici da vidimo dobre rezultate liječenja i što smo u mogućnosti da publikujemo i prezentujemo radove i stručna dostignuća koja se mjere sa najrazvijenijim centrima danas u Evropi i svijetu”, izričit je dr Eraković

Sa dr Erakovićem saglasna je i Svetlana Dautović iz Podgorice koja se već 15 godina liječi od ove bolesti.

“Jako sam zadovoljna sa neurologijom i sa kompletnim osobljem sa neurologije, i sa sestrama i sa tehničarima, apsolutno sa svim i sa svojim doktoricama, naravno, u dobrom raspoloženju”,naglašava Dautović.

Ponosni su na rad svih medicinara koji učestvuju u liječenju pacijenata oboljenih od Multipšle skleroze.

“Bez njih, ja mislim, da ne bi bilo ni uspjeha da se ja ovako dobro osjećam i da sam na svojim nogama i da hodam i sve ostalo”, ističe Dautović.

“Bila sam na Rebifu i Betaferonu, međutim tretmani mi nijesu nikako odgovarali. Sad očekujem operaciju štitne žlijezde, nakon čega ću krenuti na novu, drugu liniju, imuno modularne terapije”, pojasnila je Dautović.

loading…