Ajdin Sulejmanli iz Azerbejdžana i Daniel Darda

Petnaestogodišnji Ajdin Sulejmanli iz Azerbejdžana i Daniel Darda iz Belgije nalaze se na vrhu tabele nakon četiri odigrana kola na velemajstorskom turniru koji se igra u Nikšiću, u čast Vladimira Bata Kontića.

Nakon dvije početne pobjede, Sulejmanli je danas remizirao sa velemajstorom Bobanom Bogosavljevićem, a zatim i sa našim vodećim velemajstorom Nikolom Đukićem. Darda je bio raspoložen u partijama sa našim reprezentativcima, pa je nakon remija sa Lukom Draškovićem, uspio da savlada aktuelnog prvaka Crne Gore, intermajstora Blaža Kalezića.
Pola poena iza vodećeg dvojca nalazi se grupa, od sedam igrača, u kojoj su crnogorski predstavnici, Đukić, Drašković, ali i Božidar Kisić kome očigledno prija domaći teren. Mladi Nikšićanin, vicešampion Crne Gore iz 2019. godine, već zarađuje 30 poena i predstavlja pravo osvježenje na ovom turniru. Društvo im prave Boban Bogosavljević iz Srbije, ali i njegove kolege po tituli, velemajstori Sanal Vahap i Hans Niman, predstavnici Turske i Sjedinjenih Američkih Država, a 2,5 poena je skupila i Julija Osmak, predstavnica Ukrajine i nekadašnja juniorska prvakinja svijeta.
Polovičan učinak ima još 6 igrača, među kojima su i naši šahisti, Nebojša Nikčević, Blažo Kalezić, Marko Krivokapić i Aleksandar Tomić.
Izuzetan kvalitet igre, predstavlja najbolju promociju drevne igre. Šahovski savez Crne Gore i Šahovski klub Elektroprivreda, zahvaljujući velikoj pomoći Uprave za sport, Opštine Nikšić, Turističke organizacije Nikšića, okupili su u hotelu Onogošt, koji je zaista sjajan domaćin, 22 učesnika iz 10 svjetskih zemalja.
Turnir se nastavlja danas partijama petog kola, a izdvajamo duele: Sulejmanli – Darda, Niman – Sanal, Osmak – Bogosavljević, Drašković – Đukić, Nikčević – Kisić.