Mladi Nikšića

Poštovanje studentskih prava i njihova efikasna primjena u praksi ostaju visoko na agendi Univerziteta Crne Gore, prenosi Antena M.

Vršilac dužnosti rektora Danilo Nikolić je čestitao Međunarodni dan studenata sa željom da privatno i profesionalno stasavaju u pragmatične, posvećene, tolerantne i zadovoljne ljude, poštovaoce drugog i drugačijeg mišljenja, u one kojima je multikulturalizam i multikonfesionalizam aksiom savremenog društva.

“Želim vam da budete kreativni, slobodoumni, da kritički promišljate svijet i da, kao pregaoci, mijenjate društvo u kojem živite, doprinoseći demokratskom rastu i razvoju Crne Gore”, kazao je Nikolić.

On je kazao da Međunarodni dan studenata već 76 godina podsjeća na žrtvu praških studenata, ali i na slobodarsku iskru koju ni nacistički mrak, ni mnoga druga zlodjela u toku druge polovine 20. vijeka nijesu mogli ugasiti.

“Na tim čvrstim temeljima, UCG, kao najstarija visokoškolska ustanova u državi, stoji rame uz rame sa mnoštvom evropskih i svjetskih univerziteta, slaveći kao svoje strateške ciljeve multikulturalizam, različitost i saradnju među studentima iz svih krajeva svijeta”, rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, UCG intenzivno radi na podizanju kvaliteta studija i stvaranju pretpostavki da studenti dio školovanja provedu na razmjeni, a svršeni visokoškolci, koji to žele, nesmetano nastave školovanje u zemlji i inostranstvu, odnosno da steknu znanja i vještine koje će ih preporučiti kod domaćih i stranih poslodavaca.

“Tako se utire put za nesmetanu internacionalizaciju UCG, što je jedan od vodećih trendova u Evropskom prostoru visokog obrazovanja, ali i za ostvarivanje osnovne funkcije svake visokoškolske ustanove – obrazovanje referentnih kadrova”, rekao je Nikolić.

On je naglasio da studiranje nije samo učenje, polaganje ispita i priprema za buduću profesionalnu karijeru.

“Studiranje je generalna proba za život, koja podrazumijeva i druženje, učešće u sportskim i kulturnim aktivnostima, zauzimanje stavova i razmjena ideja o važnim pitanjima, društveno angažovanje, rad za dobro zajednice i rad na sebi”, poručio je Nikolić.

On je naglasio da će uprava Univerziteta biti otvorena za sva studentska pitanja i u tijesnoj saradnji sa Studentskim parlamentom Univerziteta Crne Gore obezbjeđivati njihovo pravovremeno rješavanje.

“Uz nužno podsjećanje da je obrazovanje ključ svih promjena i zaloga građanskoj jednakosti koju UCG, kao promotor državnog razvoja, promoviše duže od četiri decenije u crnogorskom društvu, upućujem vam još jednom čestitke i želje za dalji napredak i uspjeh u studiranju”, navodi se u čestitci Nikolića.