Servisi za dopisivanje preko interneta, poput WhatsApp aplikacije ili iMessage i GMail, mogli bi se suočiti sa strožijim pravilima o načinima na koji smiju da prate aktivnosti svojih korisnika, ukoliko bude usvojen predlog Evropske komisije o zaštiti privatnosti koji je 10. januara predstavljen, prenosi Rojters.

Kako se navodi, servisi će morati da garantuju povjerljivost razgovora svojih korisnika i traže njihovu dozvolu za praćenje aktivnosti, kako bi im prikazivali prilagođene reklame.

Na primjer, mejl servisima poput GMail-a i Hotmail-a neće biti dopušteno da pretražuju poruke svojih korisnika kako bi im prikazivali ciljane reklame, bez njihove izričite dozvole

Većina besplatnih online servisa oslanja se na marketing kako bi se finansirala, što je izazvalo strahove da bi današnji predlog mogao pogoditi te prihode.

Predlogu Evropske komisije, predviđa određena pravila koja se trenutno odnose samo na telekom operatere, ali se proširuju na internet kompanije, koje nude usluge poziva i slanja i primanja poruka preko interneta, s ciljem da se zatvori jaz u zakonskim propisima između telekom industrije i većinom američkih internet giganata poput Facebook-a, Google-a i Microsoft-a.

Online oglašivači su upozorili da bi pretjerano stroga pravila mogla ugroziti finansiranje mnogih veb stranica i njihovo pružanje besplatnih usluga. Kako navode, smatraju da se po informacijama koje oni koriste ne mogu identifikovati korisnici i zato ne postoji veliki rizik, zbog čega bi traženje dozvole za prikupljanje informacija svaki put bilo opterećujuće za korisnike.