Državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Darko Stojanović izjavio je da su isplate za novorođenčad počela, ali da za sad ne posjeduju tačan presjek koliko roditelja treba da ga primi. Istakao je da su novčana sredstva obezbijeđena, te da zastoja u narednom periodu neće biti.

Stojanović je kazao da s obzirom da je isplata tek počela, još uvijek nemamo prvi ozbiljan presjek, ali isplate su počele sa izmjenom Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti. To je 900 eura, a iznos od 1000 eura za djecu koja koriste materijalno obezbjeđenje. Novčana sredstva su obezbijeđena i za ovu svrhu će ih biti, sve će biti rađeno u skladu sa zakonom.

Pozvao je sve roditelje koji do sada nisu predali, da predaju da bi što prije dobili rješenja. On je istakao da u nekim lokalnim samoupravama postoje davanja porodicama za prinove, ali ono što mi isplaćujemo je zagarantovano i zastoja neće biti.

Kazao je da će se potruditi da sugrađani što prije prime pomoć koja im je opredijeljena.

“Vjerovatno će postojati procedura za dodjelu jednokratne pomoći, ali mi ćemo se potruditi da to bude što prije”, naveo je Stojanović.

Kada su u pitanju osobe koje su nezaposlene, Stojanović ističe da se uvijek pominjalo na koji način se njima može izaći u susret. Dodaje da je za sada dogovoreno za penzionere, ali će se ući u razmatranje potoji li opcija da se pomognu i ljudi koji su nezaposleni.

Dodao je da materijalna pomoć koja su obezbijeđena nisu dovoljna da na pravi način pokriju sve te potrebe porodica koje ih primaju.

“Kod svih velikih projekata kao što je projekat otvaranja Doma za stare u Nikšiću, postoje kašnjenja koja mogu biti opravdana ili neopravdana.

Istakao je da je u Plavu postavljen kamen temeljac za Dom za stare i da je rok od postavljanja do otvaranja dvije godine.