vakcina

Vakcina američke farmaceutske kuće Fajzer protiv omikron soja biće spremna u martu, a kompanija je već počela da proizvodi doze, otkrio je izvršni direktor Fajzera Albert Burla.

Ova vakcina će biti spremna u martu. Mi već počinjemo da proizvodimo neke količine, koje će biti spremne za koji mjesec“, saopštio je Burla.
On je dodao da će vakcina biti usmjerena na druge varijante koje postoje.
Kako je istakao, još uvijek nije jasno da li je potrebna vakcina koja targetira samo omikron soj, ali će Fajzer biti spreman za zahtjev pojedinih država koje već žele da obezbijede zaštitu od ovog soja.
„Nada je da ćemo postići nešto što će imati mnogo bolju zaštitu, posebno od infekcija, jer zaštita od hospitalizacija najvažnija”, poručuje Burla.
Podaci iz Ujedinjenog Kraljevstva pokazali su da su vakcine kompanije Fajzer i Moderna efikasne samo oko 10 odstou sprečavanju simptomatske infekcije od omikrona 20 nedelja nakon druge doze. Međutim, prvobitne dvije doze i dalje pružaju dobru zaštitu od teških bolesti, pokazalo je istraživanje.
Dopunske doze su do 75 odsto efikasne u prevenciji simptomatske infekcije, ukazala je britanska studija.
Glavni medicinski savjetnik Bele kuće Entoni Fauči rekao je u decembru da nema potrebe za trećom dozom koji posebno cilja na omikron, jer busteri dobro djeluju protiv ove varijante.
Izvor: Kolektiv