“Fajzer” je tužio dugogodišnju zaposlenu zbog navodne krađe “velikog broja” povjerljivih dokumenata, uključujući i one povezane sa vakcinom protiv korone.

U tužbi koja je podnesena u utorak u saveznom sudu u San Dijegu, “Fajzer” je rekao da je riječ o zaposlenoj Ćun Ksiao Li, koja je prekršila svoj ugovor o povjerljivosti prenijevši više od 12.000 datoteka, bez dozvole, na svoje lične račune i uređaje sa svog poslovnog lap-topa.
“Zbog velikog broja dokumenata koje je gospođa Li nezakonito prisvojila, ‘Fajzer’ tek treba da utvrdi obim poslovnih tajni i povjerljivih informacija koje ona posjeduje“, saopštila je kompanija.
Navodni ukradeni materijali uključuju “priručnik” od 24. septembra koji sadrži interne procjene i preporuke o Fajzer-Bajontek vakcini protiv koronavirusa, zatim “Fajzerov” odnos sa njemačkim partnerom za vakcine, kao i prezentacije povezane s antitijelima protiv raka.
Iz kompanije “Fajzer” je rečeno da je Li, koja je bila pomoćnica direktora za statistiku, u više navrata pokušavala da prikrije tragove onoga šta je uradila. Takođe se navodi, da je okrivljena ombanula “Fajzer” o tome što je uzela, kako je to uzela, kada i zašto je to učinila i gdje se nalaze ukradeni podaci.
Navedeno je i da je Li u kompaniji radila 15 godina, ali da je skoro primila ponudu za novi posao u kompaniji “Ksenkor Inc.”, kalifornijskoj kompaniji koja se fokusira na liječenje raka i autoimunih bolesti.
Iz “Fajzera” su naveli i da se njihova kompanija suočava s velikim problemom – da konkurenti pokušavaju da im preotmu zaposlene tokom cijele ove godine.
Izvor:Portal Analitika