Prva isporuka od preko 150 hiljada doza Fajzer vakcina dopremljena je danas u Crnu Goru, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja. Na podgoričkom aerodromu kontingent su dočekali ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović sa saradnicima i američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Borovinić Bojović je kazala da je pristigli kontingent prvi od ukupno 152.100 Fajzer vakcina koje će dolaziti u Crnu Goru kontinuirano tokom trećeg i četvrtog kvartala.

“Do kraja trećeg kvartala u Crnu Goru stići će preko 100.000, tačnije 100.620 Fajzer vakcina dok će u četvrtom kvartalu stići 52 000 hiljade Fajzer vakcina”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je zahvalila Rajnke na solidarnosti i pomoći koju pružaju tokom pandemije i pozvala građane na vakcinaciju jer je, kako je saopštila, vakcinacija jedini siguran put za zaobilaženje bolnice, respiratora i najtežih ishoda COVID19 infekcije. Rajnke je takođe pozvala građane na imunizaciju.

“Kao prijatelji, partneri i saveznici ovoj zemlji, želim da naglasim da je važno da se vakcinišete. To je dobro za vas, vaše prijatelje,porodicu, cijelu zajednicu”, poručila je Rajnke.

Ona je pohvalila napore Ministarstva zdravlja i Vlade Crne Gore u nastojanju da zaštite zdravlje svojih građana i naročito istakla važnost današnje isporuke za one koji žele da se vakcinišu Fajzer vakcinom. Iz Ministarstva zdravlja su istakli da su u cilju preduzimanja mjera za sprečavanje širenja virusa Covid19, bilateralnim dogovorima obezbijedili 152.100 doza Fajzer i Bajontek vakcina. Kako su kazali, isporuka vakcina odvijaće se u dvije serije. Današnja isporuka prva je u seriji planiranih isporuka koja će se odvijati na nedjeljnom nivou.

“Plan je da do kraja septembra bude isporučeno 100.620 doza vakcina, dok će u IV kvartalu biti ispručeno još 51.480 doza”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.