efikasna nakon 11 dana

Američki regulatori u ponedjeljak su odobrili upotrebu vakcine protiv Kovida 19 koju su razvile farmaceutske kompanije Fajzer i Bajontek i kod djece uzrasta od 12 do 15 godina. Vakcine su do sada bile odobrene za Amerikance starije od 16 godina, na osnovu dozvole za upotrebu u hitnim situacijama. Proizvođači vakcine kažu da su prošle nedjelje započeli proces dobijanja pune dozvole za taj uzrast.

Američka Uprava za hranu i ljekove (FDA) saopštila je da je izmijenila dozvolu za upotrebu u hitnim situacijama kako bi obuhvatila i milione djece stare 12 do 15 godina.
To je prva vakcina protiv Kovida-19 odoborena u SAD za ovu starosnu grupu, što se vidi kao značajan korak da se djeca bezbjedno vrate u škole. Predsjednik Džo Bajden pozvao je američke države da vakcine odmah učine dostupnim mlađim adolescentima.
“Današnja odluka omogućava mlađoj populaciji da bude zaštićena od Kovida-19, što nas dovodi bliže povratku normalnosti i okončanju pandemije”, saopštila je doktor Dženet Vudkok, vršilac dužnosti komesarke FDA.
“Roditelji i staratelji mogu da budu sigurni da je agencija obavila rigoroznu i detaljnu analizu svih raspoloživih podataka, kao što smo uradili i sa svim dosadašnjim hitnim dozvolama za vakcine protiv Kovida 19.”
Većina djece sa Kovidom 19 razvije samo blage simptome ili uopšte nema simptome. Međutim, djeca nisu bez rizika da razviju ozbiljne oblike bolesti i mogu da prenose virus. Primijećeno je da se virus širio na omladinskim sportskim događajima i drugim mjestima aktivnosti mlade populacije.
Doktor Vilijam Gruber, Fajzerov glavni naučnik za vakcine, izjavio je da će hitna dozvola pomoći Sjedinjenim Državama da postignu novi stepen imuniteta i zaštiti starosnu grupu koja nije potpuno pošteđena težih oblika bolesti.
“Od pedijatara i ljudi u zajednici čujemo kakav će poklon ovo biti za mlade adolescente koji su imali brojna ograničenja u smislu sportskih aktivnosti, dramskih sekcija i brojnih drugih aktivnosti u kojima su željeli da učestvuju”, saopštio je Gruber.
Vakcine su ključne da se okonča pandemija. Međutim, mnoge zdravstvene zvaničnike brine da će oklijevanje da se vakcinišu kod nekih odraslih biti još više izraženo kada se radi o vakcinisanju njihove djece.
Roditelji će, možda, dovoditi u pitanje da li su rizici veći od koristi, imajući u vidu da se ne zna dugoročni uticaj vakcina na dječije zdravlje, kao i ako se pogledaju podaci koliko je malo djece bilo teže pogođeno Kovidom-19.Farmaceutske kompanije su u martu saopštile da su utvrdile da vakcina kod djece proizvodi snažan odgovor i razvoj antitijela, te da se u kliničkim ispitivanjima pokazala bezbjednom i efikasnom kod djece uzrasta 12 do 15 godina.
U ispitivanju u kome je učestvovalo 2.260 adolescenata uzrasta 12 do 15 godina registrovano je 18 slučajeva Kovida 19 u grupi koja je dobila placebo i nijedan u grupi koja je primila pravu vakcinu, što znači da je bila efikasna 100 odsto u sprječavanju bolesti, saopštile su kompanije.
Skoro 46 odsto Amerikanaca je do sada primilo bar jednu dozu vakcine protiv Kovida-19, prema podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).
Međutim, stepen vakcinacija je značajno usporen od kako je sredinom aprila u prosjeku dnevno vakcinisano 3,3 miliona ljudi. Taj prosjek je sada opao na oko 2,1 milion doza dnevno, prema podacima CDC-a.
Fajzerova vakcina je jedina koja je u Sjedinjenim Državama dozvoljena za djecu staru između 16 i 18 godina. Skoro dva miliona mladih u toj grupi je dobilo bar jednu dozu.