U “Montefarmovim” apotekama ima dovoljno ljekova, ali su količine nekih medikamenata ograničene jer su pri kraju prošlogodišnje tenderske zalihe. Kako su Pobjedi kazali iz ove apotekarske ustanove, trenutno, zbog deficita kod proizvođača nemaju „famotidina“ (za liječenje čira želuca i dvanaestopalačnog crijeva), „mostrafina“ (za prostatu) i „memantina“ (Alchajmerova bolest) koji bi trebalo da stigne u narednih nekoliko dana.

“Zbog toga što su prošlogodišnje tenderske zalihe pri kraju, ograničeni smo količinama ljekova „pradaxe“ (kapsule za smanjenje rizika od moždanog udara ili začepljenja krvnih sudova krvnim ugrušcima), za dijabetes „onglyze“ i „januvie“, kao i „fosavance“ za osteoporozu”, kazali su iz „Montefarma“.
Oni su naglasili da su juče, nakon dva mjeseca, dobili „neodexacin“ kapi za oči, a stigle su i tablete „entirox“ od 100 miligrama za štitnu, lijek koji je bio deficitaran kraći vremenski period.
“Za „monopril“ tablete od 20 miligrama imamo zamjenu „fosinopril“, takođe i za „monopril plus“, dok je od 10 miligrama u ograničenim količinama”, naveli su iz ove apotekarske ustanove.
Kako su dodali, „cholipam“ (za holesterol) i „ranisan“ imaju u svim apotekama, međutim, kako su objasnili, oni se besplatno, na ljekarski recept, izdaju samo uz određene indikacije.
Tako „cholipam“ na recept mogu uzeti samo pacijenti oni koji su imali infarkt ili moždani udar.
Tender za godišnju nabavku oralnih ljekova, čija je vrijednost 15,77 miliona eura, zatvoren je krajem januara, određeni su dobavljači i samo se čeka isporuka.
Iz „Montefarma“ su ranije objasnili da je procedura takva da nakon zatvaranja tendera postoji rok žalbe, te da će se nakon toga znati tačun datum isporuke.