Jedna od najgorih posledica pijanstva je dehidracija. To je i razlog zašto nas boli glava, imamo vrtoglavicu. Najbrži i najjednostavniji način da to ublažite je da popijete dosta vode. Osim toga, dobar izbor su i takozvani sportski napici koji će, osim ublažavanja dehidracije, pomoći i u nadoknađivanju izgubljenih elektrolita, piše portal mondo.me.

Najbolje bi bilo da se poslije doručka i unošenja dovoljno tečnosti vratite u krevet. Odspavajte i kad se probudite, mamurluk će biti (ako imate sreće) kao rukom odnesen. Ako idete negdje na “reprizu”, gledajte da ne reprizirate i mamurluk. Ako ćete već ponovo da pijete, vodite računa da bar pijete i dovoljno vode, recimo čašu vode uz čašu alkoholnog pića.
Ako voda ne pomaže, popijte sok – nivo šećera u krvi vam je sigurno pao. Međutim, nije svejedno koji sok ćete popiti – izbjegavatje one od pomorandže, limuna ili neke druge kisele. Jabuka, kruška, borovnica, jagoda, na primjer, bolje su rješenje.

Šta ne treba piti ako te muči mamurluk?

Šolja jake crne kafe ublažiće osjećaj umora i glavobolju, ali samo trenutno. Simptomi mamurluka će se nakon toga brzo vratiti, možda još i jači. Kafa je i diuretik, pojačava dehidraciju tela, tako da će vam donijeti više štete nego koristi.

Šta treba jesti protiv mamurluka?

Voće koje liječi mamurluk je banana – ublažiće simptome mamurluka nadoknađivanjem rezervi kalijuma, koje su smanjene alkoholom. Ako nemate banane, uzmite bilo koje svježe voće jer će vam pomoći da vratite energiju, nadoknadite vitamine i druge nutrijente, koje je tijelo potrošilo pokušavajući da se oslobodi toksina dok ste vi “cijepali” alkohol.

Pošto vjerovatno ne možete ni da pogledate neku ozbiljniju hranu, pokušajte da pojedete barem tanjir bistre supe. Tako ćete nadoknaditi izgubljene elektrolite, pa će simptomi biti podnošljiviji.

Dan posle ludog provoda zbog kojeg vam se vrti cela soba, dobro je započeti doručkom koji uključuje jaja. Ove namirnice sadrže cistein, aminokiselinu koja “razbija” acetaldehid – krivac za mamurluk.

Šta ne treba jesti ako te muči mamurluk?

Masna i previše začinjena hrana može da oteža već dovoljno tešku situaciju. Nemojte jesti presnu snalninu, ljute kobasice, začinjene suhomesnate proizvode.

Ljekovi koji mogu da pomognu

Aspirin i ljekovi na bazi ibuprofena ublažiće ili potpuno otkloniti glavobolju i bolove u mišićima, ali ne bi trebalo da ih pijete ako vas uz to boli i stomak ili povraćate.