Agencija za ispitivanje javnog mnjenja Brima Galup uradila je istraživanje koje je pokazalo da su stanovnici Makedonije, poslije žitelja Kosova, najsrećniji na Balkanu.

U anketi se 52 odsto ispitanih Makedonaca izjasnilo kao srećno, dok je 10 odsto reklo da se osjeća nesrećnim, tako da je makedonska “neto sreća” plus 42 odsto, prenosi cdm.

Jedino stanovnici Kosova imaju veću “neto sreću” – plus 45, pošto se 56 odsto anketiranih izjasnilo da su srećni.

U Srbiji je izmjerena “neto sreća” od plus 38 odsto, odnosno srećnim se izjasnilo 48 odsto anketiranih, a nesrećnim 10 odsto.
Iza Srbije se nalazi Albanija gdje je “neto sreća” 35 odsto, odnosno 49 odsto stanivnika je srećno, ali se 14 odsto osjeća nesrećno, prenose Agencije.

Najmanje zadovoljnih ličnim životom su anketirani u Grčkoj, gdje je “neto sreća” plus 21 odsto, pošto se 34 odsto smatra srećnim, a 13 odsto kaže da nije srećno. Među Grcima je i najviše neutralnih po pitanju lične sreće – 52 odsto.

Anketa je pokazala i da su građani Makedonije optimističniji od susjeda iz EU, ali manje optimistični od žitelja Kosova i Albanije.
Na pitanje da li smatraju da će 2017. biti bolja, gora ili ista, u Makedoniji je optimizam izrazilo 39 odsto, a pesimizam 21 odsto ispitanih, čime je optimizam makedonskih građana u ukupnom rezultatu plus 18, dok je u susjednim članicama EU Grčkoj minus 30, a u Bugarskoj minus pet.

Anekta o tome koliko se ljudi osjećaju srećnima i kakva su im očekivanja Vin Galup internešnala, čiji je Brima dio, sprovedena je u 66 zemalja svijeta, a u Makedoniji je obavljena od oktobra do decembra 2016. godine.