Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić pozvala je u Crnu Goru jednog od najvećih svjetskih stručnjaka za digitalne servise Majkija Dikersona (Mikey Dickerson), koji dolazi sjutra.
On će, najavila je Srzentić, u narednim sedmicama boraviti u Crnoj Gori kako bi pružio podršku njoj i njenom timu u započetim procesima digitalne transformacije javne uprave, kao i da, imajući u vidu njihovo bogato iskustvo u zajedničkog radu sa Vladama širom svijeta, pomogne u daljem prepoznanju izazova na polju e-uprave, digitalnih servisa, politika i procesa koji to prate, kao i budućeg plana digitalnog razvoja.
Takođe, cilj njegove posjete je i da privuku ostale IT stručnjake i digitalne nomade iz svijeta koji svojom ekspertizom mogu pomoći u daljem digitalnom razvoju Crne Gore.
Srzentić navodi da je Dikerson pokretač transformacije mnogih vlada u svijetu, te da je on neko ko je radio u vladinim timovima širom svijeta na rješavanju njihovih digitalnih izazova i usmjeravanja digitalnog razvoja.
“Majki Dikerson je bivši Googler, duži niz godina je radio kao inženjer u Googleu, a onda je postao zvijezda Bijele kuće kada ga je Barak Obama 2013. godine, nakon katastrofalnog lansiranja i pada healthcare.gov platforme, pozvao u Bijelu kuću da riješi izazove i popravi ovaj sistem”, pojasnila je Srzentić.
Navela je da je Dikerson pokrenuo tim inženjera, programera i dizajnera, koji je za samo šest sedmica popravio web stranicu healthcare.gov i omogućio milionima Amerikanaca da se prijave za zdravstveno osiguranje.
“Sve ovo je dovelo do toga da Barak Obama ponudi Majkiju da zamijeni Google Bijelom kućom i osnuje USDS – Kancelariju ta digitalne servise u okviru Vlade i na taj način uvodi prakse, principe i ekspertizu iz privatne industrije i gradi interne IT kapacitete”, rekla je Srzentić.
Pojasnila je da je sa Dikersonom radila u okviru USDS kancelarije, nakon čega je sa guvernerom i njegovim timom osnovala i vodila Kancelariju za inovacije i digitalne servise u Kaliforniji.
“Ovaj model su zatim počele da sprovode brojne druge evropske vlade sa svojim timovima, pa je Majki sad poznat kao neko ko ulazi u vlade sa svojim timom, boravi neko vrijeme i rješava sve zatečene digitalne probleme i usmjerava ih na njihovom daljem putu”, rekla je Srzentić.
Posjeta Dikersona Crnoj Gori je važna da bi, kako smatra, uz njegovu pomoć uspjeli da prepoznaju sve izazove na polju e-uprave, digitalnih servisa i politika i procesa koje sve to prate.
“Želimo da Majki zajedno sa našim timovima napravi dalji plan digitalnog razvoja, ali i da osnujemo Kancelariju za digitalne servise u okviru našeg Ministarstva kako bi gradili interne kapacitete za dalji digitalni razvoj”, objasnila je Srzentić.
Cilj je, kako je dodala, osnažiti naše ljude, pokazati im koje su to prakse iz privatne industrije koje će pomoći javnoj upravi da se još više razvija, i da od jednog ovakvog stručnjaka nauče dosta.
“Majki je prvi u nizu brojnih svjetskih stručnjaka, koje želim da dovedem u Crnu Goru, čijih recimo 10 konsultantskih dana koša i do million dolara, ali koji će u Crnoj Gori u potpunosti besplatno raditi sa nama i na tome sam mu jako zahvalna. Sa njim ćemo pokrenuti i druge stručnjake koji će nam se pridružiti i pomoći u daljem razvoju”, jasna je Srzentić.
Kada je riječ o digitalnim servisima u Crnoj Gori, kazala je da postoji baza, ali da nas čeka još mnogo posla.
“Očekuje nas dosta promjena u politikama i normativnim okvirima koji su preduslovi da neke napredne servise uvedemo u Crnu Goru. Za sada često nailazimo na prepreke u normativnim okvirima koji ne ostavljaju prostor da neke svjetske prakse i servise brzo uvedemo u Crnu Goru”, rekla je Srzentić.
Naglasila je da postoji velika podrška lokalne i međunarodne ICT zajednice i privatnog sektora.
“Oni žele da ustupe svoje eksperte kako bi radili sa nama, i ono što želimo je da Crnu Goru učinimo privlačnom destinacijom kako bismo sve IT stručnjake iz svijeta privukli da dođu u našu zemlju, borave ovdje i dio svog vremena rade sa nama i našim timovima. Duboko vjerujem i optimistična sam da će se ovo brzo desiti, a srećni smo da upravo sa Majkijem pokrećemo ovaj proces digitalnog razvoja”, poručila je Srzentić.